TUŽBA IZ 2018. GODINE

Modna kuća Dolče i Gabana traži odštetu od 600 miliona dolara od dva blogera

U saopštenju su Liu i Šajler rekli da neće dozvoliti da se tužbama ućutka njihova platforma

12513 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Milanska modna kuća Dolče i Gabana (Dolce&Gabbana) podnijela je italijanskom sudu tužbu za klevetu zahtijevajući odštetu od 600 miliona dolara od dva američka modna blogera koji su objavili antiazijatske komentare pripisane jednom od kreatora što je dovelo do bojkota azijskih potrošača.

Tužba je podnijeta u milanskom građanskim sudu 2019. godine ali se za nju saznalo tek ove nedjelje kada su blogeri to objavili na svom Instagram nalogu Diet Prada. Njihovi blogovi se jako prate u svijetu mode zbog oštrih komenatara o neoriginalnosti kreacija i društvenim temama.

Cio slučaj je pokušaj da se ućutka Diet Prada i dvoje blogera Toni Liu i Lindsi Šajler lično, rekla je Amerikanka Susan Skafidi koja koordinira njihovu odbranu.

Predmet tužbe potiče iz novembra 2018. godine kada su firmu Dolče i Gabana počeli da bojkotuju u Aziji zbog, kako se smatralo, kulturno neosjetljivih video snimaka na kojima se promoviše modna revija u Šangaju i objave uvredljivih komentara koji su uslijedili na privatnom Instagram četu.

Revija je otkazana, a maloprodajne radnje su povukle marku Dolče i Gabana iz svoje ponude i poznate azijske ličnosti su se odrekle tog brenda.

Kreatori Domeniko Doče i Stefano Gabana su prvo rekli da je nalog Gabane bio hakovan ali su se kasnije pojavili u video snimku i izvinili kineskom narodu.

Po riječima braniteljke blogera modna kuća traži 450 miliona eura da se povrati imidž brenda od 2018. godine, i još tri miliona eura za kompaniju i milion eura za Gabanu kome su neprikladne izjave pripisane.

Takođe se traži više od 86 miliona eura za otkazivanje revije u Šangaju, 8,6 miliona eura za troškove osoblja i 89,6 miliona eura za izgubljenu prodaju u Aziji od novembra 2018. do marta 2019.

Od kada su objavili informaciju o ovoj tužbi blog Diet Prada, koji ima više od 2,5 miliona pratilaca na Instagramu, sakupio je više od 38.000 dolara za odbranu.

U saopštenju su Liu i Šajler rekli da neće dozvoliti da se tužbama ućutka njihova platforma, koja je takođe bila glasna oko pokreta "I ja" (MeeToo), Crni životi su važni i nedavnih napada na Azijate u SAD.

Preporučujemo za Vas