Sva godišnja doba u jednom danu: Zlatne preporuke za oblačenje

Prvo pravilo odijevanja za prelazna razdoblja je slojevitost

6517 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Nekad su postojala čvrsta pravila o tome koja odjeća se nosi u koje godišnje doba i ona su se poštovala bez obzira na temeraturu. Međutim, vrijeme je pregazilo niz pravila koja su se nekad nametala kao dio odjevnog bontona i „oblačenje u skladu godišnjim dobima” više ništa ne znači. Danas se svako oblači kako mu odgovara. Amerikanci se smiju na zapovijed da se bijela odjeća ne nosi nakon prvog ponedjeljka u septembru, jer nakon tog datuma 'u bijelom šetaju samo skorojevići bez ukusa', piše Jutarnji list. Pravila su tu uglavnom da se prekrše. Barem u modi.

odjeća
foto: Pinterest

Ono što stručnjaci smatraju pametnim odijevanjem u jesen sadrži pet zlatnih preporuka:

1. Birajte tkanine prirodnog porijekla

odjeća
foto: Pinterest

Vuna je, kažu svi stručnjaci, idealna za hladne dane. Vunena vlakna zadržavaju toplotu, a omogućavaju koži da diše. Savremeni vuneni materijali nijesu grubi i teški, pa ih se ne treba bojati. Iako mogu biti skuplji od sintetike, u kvalitet se isplati uložiti. Tkanine od vune mogu ukloniti 25 posto više vlage s kože nego one sintetički, što je odlično kod velikih raspona dnevnih temperatura.

2. Slojevita odjeća

odjeća
foto: Pinterest

Prvo pravilo odijevanja za prelazna razdoblja je slojevitost. Ti slojevi odjeće ne moraju biti debeli, a u kombinacije ulaze komadi iz svih godišnjih doba - od majice kratkih rukava s laganom jaknom dugih rukava ili svilene košulje sa sakoom od kvalitetnog prirodnog materijala do postavljenih mantila i teksas jakne uz mantile ili tanje kapute. Šalovi i marame, svileni, pamučni ili tanki vuneni, odličan su dodatak jer ujutro daju malo toplote, a kada temperatura poraste, mogu se lako spakovati u torbu.

3. Donji veš

U slojevitom odijevanju izuzetno je važan prvi sloj, dakle donje rublje, gaće, potkošulje, bodiji... Donje rublje danas se radi od materijala koji uz pamuk sadrže svilena vlakna i vunu, ali i od tzv. pametnih materijala, pa diše, glatko je i savršeno se skriva ispod pantalona i suknji.

4. Pamuk, lan, vuna…

odjeća
foto: Pinterest

Kada su tkanine u pitanju, najbolji izbor za odjeću u prelaznim razdobljima godine su deblji pamuk i kombinacije pamuka i sintetike, lan i mješavine lana, svila i lagane vunene tkanine ili neki "pametni" sintetički materijali koji se najviše koriste u sportskoj odjeći i onoj za slobodno vrijeme.

5. Uradite jednostavan test

odjeća
foto: Pinterest

Jednostavan laički test može pokazati dopušta li tkanina cirkulaciju vazduha tj. diše li - ako kroz nju ne prodire nimalo svjetla, nije dobra za prelazno razdoblje. Razmišljajte dugoročno - cilj nije samo preživjeti bez smrzavanja i znojenja dane s hladnim jutrom i toplim popodnevima nego i produžiti vijek nošenja odjeće.

Bonus video: