BAJKA KOJA SE OSTVARILA

Klaudija Šifer – tri decenije modna ikona

Klaudija Šifer je devedesetih bila „nova Brižit Bardo“. Njemačku zvezdu modnog neba otkrio je modni menadžer u jednoj diseldorfskoj diskoteci.
551 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2017. 06:31h

Patka, Plavuša, Snežna kraljica, sve su to bili njeni nadimci. Uprkos njima Klaudija Šifer, plavooka, plavokosa lepotica sa sočnim usnama postala je vrhunski model devete decenije prošlog vijeka. Nekada stidljivo djevojče iz Rajnberga, zapadnonjemačkog gradića na Rajni od tridesetak hiljada duša, ulaskom u svijet mode steklo je svjetsku slavu.

Sve je počelo kada je jedan modni menadžer zapazio lijepu gimnazijalku u diseldorfskoj diskoteci. Klaudija Šifer je htjela da studira pravo i da se zaposli u očevoj advokatskoj kancelariji. Sudbina je htjela drukčije. Još nije maturirala kada su se njene slike počele pojavljivati na naslovnim stranama i reklamirati proizvode za proizvođača farmerki.

U tri decenije njeno lice je ukrasilo preko 1.000 naslovnih strana časopisa. Procjenjuje se da je zaradila oko 51 milion eura. Disciplinovano je gradila karijeru i strpljivo uspostavljala sopstvene kriterijume.

Minhenska izdavačka kuća Prestel-Verlag upravo je objavila ilustrovanu knjigu sa jednostavnim naslovom „Klaudija Šifer“. Na 272 strane su legendarne fotografije i zvjezdani modni trenuci kultne manekenke. Osim toga, u knjizi su sabrani tekstovi kolega iz branše, modnih fotografa, dizajnera, savremenika.

Bajka koja se ostvarila

„U posljednjih 30 godina bije me glas ’Sniježne kraljice’. Pomalo hladna, profesionalna i iza bine uvijek suzdržana“, napisala je Klaudija Šifer u predgovoru, dodajući da je to pomalo oštra procjena, ali da nije nekorektna. Ona je objasnila da je hladnoća bila sredstvo da pod kontrolu stavi svoju stidljivost.

Klaudiju su sedamdesetih zadirkivali u školi nazivajući je „ružnim pačetom“ zbog toga što je navodno imala noge „na X“ i veliku zadnjicu. Kada je Klaudija Šifer prvi put dobila epitet supermodela, morala je da se nasmije. Svrstali su je u isti red sa imenima kao što su Sindi Kraford, Naomi Kembel, Linda Evanđelista. Klaudija Šifer kaže da se i dan-danas ponekad uštine da bi se uvjerila da ne sanja.

Tijelo boginje

U knjizi se njemačka modna zvezda izvinila za svoju rezervisanost prema okruženju i zahvaljuje se svima koji su učestvovali u projektu. Jako ime tadašnje njemačke scene modnih fotografa bila je Elen fon Unvert, koja je 1989. fotografisala devetnaestogodišnju Klaudiju Šifer za naslovnicu magazina „Ela“. Tada je opisala Klaudiju Šifer kao „zdravu njemačku devojku sa neodoljivim osmjehom“. Na toj fotografiji se velika sličnost sa Brižit Bardo nije mogla poricati.

Ta foto-serija je označila početak karijere i za ženu iza kamere i za model ispred objektiva. „Klaudija Šifer nam je poklonila nezaboravne fotografije. Ona je bila i ostala prava ikona“, kaže Elen fon Unvert.

„Nesvakidašnja Venera, koja sve očarava svojom ljepotom i ljudskošću. Bujna, zlaćane kovrdže, oči plave poput mora kod Sicilije, držanje tijela koje podsjeća na antičke statue boginja“, zapisali su svjetski poznati italijanski dizajneri Domeniko Dolče i Stefano Gabana.

U svakom slučaju, u knjizi koja obuhvata tri decenije karijere, ne vide se stidljivost i suzdržanost Klaudije Šifer. Ona je zapisala da je pred kamerama bilo mjesto na kojem se osjećala sigurno.

Galerija

Preporučujemo za Vas