Pravo je vrijeme: Stvari koje treba odmah izbaciti iz ormara - Vijesti.me
ZBOG STILA I PROSTORA

Pravo je vrijeme: Stvari koje treba odmah izbaciti iz ormara

Nekad ste se u nečemu osjećale lijepo, ali sada to skuplja prašinu u uglu ormana. Ako ste shvatile da više nemate interesovanje za te komade odeće, vrijeme je da lete napolje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Možda ćete ovih dana više vremena provoditi u kući nego vani i možda je pravo vrijeme da provjerite šta se sve krije u vašem ormanu. Budite iskrene prema sebi i recite da li imate stvari koje nijeste nosile više od pet godina? Jeste li sigurne da još treba da ih imate? Da li imate stvari koje bi bile idealne da se poklone u humanitarne svrhe? Evo nekoliko predloga šta, kako piše Cosmopolitan, treba posebno provjeriti:

Premala ili prevelika odjeća 

Svima nam je žao da bacimo taj skupi džemper nakon što se jednog dana slučajno smanjio u mašini za pranje i sušenje. Ono što moramo da shvatimo jeste da u ormanu želimo da imamo stvari koje trenutno možemo da nosimo, tako da ukoliko ne možete vratiti vrijeme da opet imate 13 godina ili mogućnost da spriječite fijasko sa pranjem, vrijeme je da taj džemper napusti vas garderober. Isto važi i za haljinu koju ste kupile dva broja veću zbog toga što vam se dopao njen print. Teško je odreći se stvari koje su vam prirasle srcu ili za koje ste potrošile ogromnu svotu novca, ali pogledajte dobro te komade odjeće i zapitajte se šta je to toliko vrijedno da ih zadržite? Da li se mogu prepraviti? Da li možete da ih preprodate na internetu?

Iznošeni grudnjaci

Naravno da ne mislimo na seksi čipkani grudnjak koji nosite samo u posebnim prilikama. Govorimo o iznošenom pamučnom grudnjaku koji ste kupile na rasprodaji prije dvije godine i koji se jedva drži u jednom komadu. Većina žena misli da je sasvim u redu što u ormanu i dalje drži grudnjake iz 2009, ali zaista nije, morate ih se riješiti. Imajte naviku da osvježite svoj donji veš povremeno, a stare grudnjake mijenjajte barem jednom godišnje. 

Odjeća koju ste nekada jako voljele, a koju više ne nosite

Priznajte da i vi imate modne krize i odjeću koju ste nekad obožavale danas ne možete ni do prodavnice da nosite.  Nekad ste se u nečemu osjećale lijepo, ali sada to skuplja prašinu u uglu ormana. Ako ste shvatile da više nemate interesovanje za te komade odeće, vrijeme je da lete napolje. Možda su i dalje nosivi, samo je potrebno da ih iskombinujete na drugačije načine. Ipak, ako ste već pokušale različite kombinacije i ni u jednoj se ne pronalazite, vrijeme je da napuste vaš orman.

odjeća
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Sve te reklamne majice sa logom, kačkete i vrećaste torbe

Vremenom veoma lako možemo nagomilati kolekciju običnih majica, kačketa i torbi sa festivalskim logom i lokalnim reklamama. Naravno da znamo da ih nikada više nećemo nositi. Kada dođete do ovih komada odjeće, zapitajte se da li biste ih ponovo obukli i zašto samo prave nered. 

Odjeća koju ne nosite već više od 6 mjeseci

Ovaj korak se ne odnosi na promjenu godišnjih doba. Možda vam se jednostavno nije ukazala prilika da iznosite taj cvjetni kombinezon, jer su vremenski uslovi takvi da ste zaglavili u džemperima. Ono na šta mislimo je, recimo, svilena bluza koju ste kupile za prošlogodišnji izlazak, ali je još uvijek nijeste obukle. Suočite se sa tim da vjerovatno nikada i nećete. Ako se i dalje mučite sa tim šta da zadržite, a šta ne, pogledajte svaki komad i postavite sebi ova pitanja:

  • Da li odgovara mojoj figuri i tenu?
  • Da li ovaj komad mogu da ukombinujem sa ostalim iz svog ormana? Da li mi se i dalje sviđa?
  • Da li mi i dalje stoji?
  • Da li se osećam udobno u tome?
  • Da li bih ga opet kupila da ga sada vidim u radnji?
  • Da li je oštećeno?
  • Zašto ga više ne nosim?

Sva odjeća koju ste planirale da prepravite, a nijeste

Ako odlažete da odnesete uflekanu suknju na hemijsko čišćenje duže od 6 nedjelja, sasvim je sigurno da nikad i nećete. Ne ustručavajte se da odbacite haljinu koja je pravljena za žene visoke preko 180cm, a vaša visina je 165cm. Ako vam se zaista dopada taj komad, zakažite prepravku i prekrojite je prema svojim mjerama. U suprotnom, zašto da vam zauzima prostor? Ako želite da zadržite farmerke koje treba zašiti, zašijte ih već ove sedmice ili ih poklonite u humanitarne svrhe. Samo prave haos u vašem već pretrpanom ormanu.

Stara pidžama

Iznošenoj i staroj pidžami u ormaru nije mjesto. Ako je pamučna, može vam poslužiti za brisanje prašine.

Odjeća bivšeg partnera

U ovom slučaju nije reč samo o komadima odjeće koji nepotrebno zauzimaju prostor u ormaru, već i o sprovođenju "emocionalne čistke" nakon koje ćete se osećati bolje.

Odjeća iz "prošlog" života

Odjevne komade iz srednjoškolskih i fakultetskih dana sigurno nijeste već jako dugo nosile, ali oni se svejedno nalaze u vašem ormaru. Vrijeme je da oslobodite prostor za odjeću koji ćete zapravo nositi.

Nespareni komadi

Za nesparene čarape, rukavice i minđuše više nema mjesta u garderobi. To su stvari koje su vrlo lako zamjenjive zato nema smisla da ih držite u ormaru.

Neudobne štikle

Možda vam je u nekim mlađim godinama bilo skroz ok da obujete previsoke štikle, ali više nema potrebe da patite u nečemu što će vam napraviti više štete nego koristi. Birajte prije svega udobnost, a kvantitet zamenite kvalitetom.

Neugledna kućna odjeća

Ne kažemo da u kući treba da nosite farmerke i budete ful sređene, ali budite taman toliko dobro sređene da u svakom trenutku možete da otvorite vrata neznancu i izgledate pristojno.