Tri šoljice kafe dnevno štite jetru - Vijesti.me
ZANIMLJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA:

Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija

kafa
kafa (Foto: Shutterstock)

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i spriječavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Rezultat je to istraživanja naučnika američkog National Cancer Instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjem sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti četiri jetrina enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu. 

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju sprovesti daljnja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata, prenosi Radio Sarajevo.


Najčitanije iz sekcije Lifestyle