Lovor protiv kašlja, za podsticanje cirkulacije...

U narodnoj medicini najpoznatija je primjena lovorovog lista koji pomaže u liječenju disajnih tegoba
2766 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 07.02.2019. 18:58h

Lovorov list se u narodnoj medicini smatra moćnim prirodnim lijekom. Naročito se koristi tokom zime, jer podstiče dobro raspoloženje i reguliše probavu. Kada se koristi kao začin, lovorov list uspešno smanjuje nadimanje, štiti sluzokožu želuca, podstiče apetit i izlučivanje probavnih sokova.

Prema brojnim istraživanjima, lovorov list pokazuje izuzetna antigljivična i antibakterijska svojstva. Osim toga, listovi lovora pomažu i u ublažavanju menstrualnih bolova i podstiču cirkulaciju.

Ipak, u narodnoj medicini najpoznatija je primjena lovorovog lista koji pomaže u liječenju disajnih tegoba. Čaj i sirup od lovorovog lista umiruju jak kašalj i bolove u grlu.

Sirup

- 6 listova lovora

- 2,5 dcl vode

- 6 kašika šećera, najbolje smeđeg

- 1 limun

Kad voda provri, dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6 – 10 minuta. Izvadite listove lovora, sipajte tečnost u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte šećer i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvog dana možete uzimati po kašičicu uvijek kada se pojave intenzivni napadi kašlja.

Čaj

Sitno isjeckajte 3 sveža ili suva lovorova lista, pa ih prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i poslije 10 minuta procijedite. Dodajte kašiku limunovog soka i po želji domaći med..

Bonus video: