Laži o njegovanju kose

Pošto kosa raste iz korijena, a ne od krajeva, šišanje kose ni na koji način ne utiče na brzinu rasta kose
1656 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Pixabay
kosa, Foto: Pixabay

Koliko često treba prati kosu, treba li je sušiti fenom ili prirodno, mogu li se iskrzani krajevi oporaviti - neka su od pitanja koja se u vezi sa njegom kose stalno ponavljaju. Svako, naravno, može da vjeruje u šta hoče, ali neke "istine", jednostavno, to nijesu.

Što je više šišate, brže će da raste

Pošto kosa raste iz korijena, a ne od krajeva, šišanje kose ni na koji način ne utiče na brzinu rasta kose. Takođe, suprotno popularnom vjerovanju, brijanje glave ne utiče na gustinu kose, jer je broj folikula kose genetska osobina.

Prirodno sušenje kose je bolje od sušenja fenom

Ako imate kratku kosu koja se osuši za nekoliko minuta, nije vam potreban fen. Međutim, poželjno je da dugu kosu ipak sušite fenom, jer vodeni molekuli koji prodiru u strukturu dlaka, bukvalno ispiraju keratin iz njih, čineći kosu krhkom i suvom.

Kosa se "navikne" na šampon

Pošto kosa, kao i nokti, sadrži mrtvo tkivo, ona ne može da stvori zavisnost. Drugim riječima, ako perete kosu istim šamponom duže vrijeme, vaša kosa se neće brže prljati ili rasti sporije.

Suvo tjeme je glavni uzrok peruti

Zapravo je suprotno. Perut se javlja kod ljudi sa masnim tjemenom.

Krajevi kose se mogu oporaviti

Rascvetale krajeve možete "zatvoriti" na neko vrijeme uz pomoć maske ili ulja. Međutim, da biste ih se riješili, ipak ćete morati da ih skratite.

Često češljanje njeguje kosu

Često češljanje raspoređuje masnoću duž cijele kose, pa se ona mnogo brže isprlja. Samo češljanje ne utiče na njegu kose i može samo da pogorša situaciju. Zato je najbolje da češljate kosu samo kada je to neophodno.

Što češće perete kosu, ona će se brže mastiti

Kao i boja, gustina, kovrdže, količina masnoće koje otpuštaju masne ćelije uslovljena je genetikom. Zato, nažalost, često ili rijetko pranje kose ne utiče na to koliko će se vaša kosa brzo prljati. Ipak, odgovarajuća njega može da da utiče na rad lojnih žlezda, pa će se kosa sporije prljati.

Ako iščupate sijedu dlaku, porašće dvije ili tri na njenom mjestu

Pošto kvantitet kose sve osobe ne zavisi od njege ili ishrane kose, nekoliko dlaka ne može porasti umesto jedne. Međutim, ipak je bolje da ne čupate sijede vlasi jer možete oštetiti folikule ili dovesti do urastanja dlaka.

Bonus video: