U kojim se namirnicama skriva "prerušeni" šećer

Čak i nemasni jogurt sa ukusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade
3072 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Izbjegavanje čokolade, kolača i drugih poslastica je stvar odluke, ali, čak i ako ste riješili da se odreknete šećera, može vam se desiti da ga koristite, a da to i ne znate. Neke namirnice skrivaju šećer koji nije uočljiv na prvi pogled.

"Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebalo da konzumiraju najviše sedam čajnih kašičica šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više", rekla je nutricionista Sara En Meklin za “Harper’s Bazaar”. Ona je objasnila da danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. "To nas i čini gladnijima jer u njima nema masti", objasnila je Meklinova.

Ovo su samo neke od takvih namirnica:

Preliv za salatu

Ako se trudite da se zdravo hranite, pa tokom pauze radije posežete za salatom umjesto za nezdravim sendvičem, imamo loše vijesti za vas. Sljedeći put kada budete na svoju salatu stavljali preliv, pazite jer oni najčešće sadrže kašiku šećera u sebi.

Jogurt

Iako neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatne, industrijske zaslađivače. Čak i nemasni jogurt sa ukusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade.

Puter od kikirikija

Zavisi koji najradije kupujete, ali i maslac od kikirikija takođe može sadržati šećer.

Zobene pahuljice

Iako su izvor zdravih vlakana, ako kupujete zobene pahuljice sa ukusom voća, znajte da one imaju između deset i 15 grama šećera po pakovanju. U svoj doručak radije dodajte svježe voće.

Kečap

Samo jedna kašika vašeg omiljenog umaka ima oko četiri grama šećera.

Bonus video: