Simptomi žučnog kamenca

Danas se najčešće primjenjuje laparoskopska kolecistektomija, kod koje se žučnjaku pristupa endoskopskim instrumentima kroz male otvore na koži
4251 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2019. 11:19h

Ako nakon obilnijeg obroka osjetite jake bolove ispod desnog rebrenog luka, koji se šire pod desnu lopaticu i pojačavaju tako da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban ležeći položaj, uz povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje, javite se ljekaru - ovi simptomi upućuju na začepljenje žučnih vodova kamencem.

Žuč ima važnu ulogu u preradi masti koju unesemo. U određenim fiziološkim stanjima, npr tokom trudnoće, u žučnjaku se mogu stvoriti kamenčići veličine od 1 milimetra pa do 5-6 cm, u ekstremnim slučajevima i veći.

Ponekad su sačinjeni samo od holesterola, bez kalcijuma. Tako, gotovo 60 posto žena tokom trudnoće razvije sitne konkremente (kamenčiće), koji se kasnije istope.

Zato je i najčešći pristup liječenju te vrste kamenaca promjena prehrane, tj. posebna dijeta. S druge strane, u oko 20 posto ljudi mogu se javiti simptomi koji upućuju na to da je došlo do začepljenja žučnih vodova kamencem i koji zahtijevaju liječenje odmah.

Danas se najčešće primjenjuje laparoskopska kolecistektomija, kod koje se žučnjaku pristupa endoskopskim instrumentima kroz male otvore na koži. Klasična operacija otvaranjem kože pod desnim rebrenim lukom primjenjuje se samo u hitnim, nejasnim stanjima.

TOP 5 pravila kojih se treba držati kod žučne dijete

1. Jede se češće, a obroci ne smiju biti obilni

Treba jesti češće i manje, u šest dnevnih obroka, ali da ni jedan obrok ne bude preobilan. Prednost treba dati lakop svarljvoj hrani, bez oštrih i nadražujućih začina i namirnica koje inače uzrokuju nadimanje.

2. Oprez s jajima, bez žumanaca

Ograničite crveno meso, a stavite naglasak na bijelo meso bez kožice i ribu, odnosno lako probavljivu hranu. Budite oprezni s jajima, tj. izbacite žumance.

3. Samo lagana jela

Jela pripremajte kuvanjem ili dinstanjem bez dodavanja masnoće ili s malom količinom maslinovog ili lanenog ulja. Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom te prženje, dinstanje i prelivanje jela s masnoćama.

4. Izbjegavajte vruća i hladna jela i pića

Ne preporučuje se jesti i piti ni prehladna ni prevruća jela i pića. Zato čaj nemojte piti vruć, a sok iz frižidera ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

5. Pijte biljne čajeve

Kod napada bola prehranu ograničite na biljni čaj i sokove od cijeđenog voća. Kad prođe, dopuštena je kašasta hrana od kuvanog krompira, riže, tjestenine, sve kuvano na vodi, pasirano povrće i kuvano voće, uz postepeno uvođenje druge hrane.

Bonus video: