Moguće rano otkriti rak grlića materice

Knežević kazao da od karcinoma grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene, iako je ta bolest u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme
1115 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarskim pregledom u sklopu skrining programa moguće je rano identifikovati početne promjena koje ukazuju na mogućnost razvoja karcinom grlića materice, rekao je direktor Direktorata za javno zdravlja Miro Knežević i pozvao žene da idu na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa.

On je kazao da je savremeni svijet izložen mnogim zdravstvenim prijetnjama, a da je jedna od njih karcinom grlića materice.

Knežević je rekao da od karcinoma grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene, iako je ta bolest u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

"Koristim priliku da povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice pozovem žene na redovni pregled kod svog izabranog ginekologa", rekao je Knežević na okruglom stolu povodom Evropske nedjelje prevencije karcina grlića materice.

On je kazao da sve žene, a naročito mlade djevojke, koje još nijesu izabrale svog ginekologa, treba to da urade I da se registruju u domu zdravlja.

"Transrodne osobe, koje još imaju cervikalni dio materice, su takođe u riziku i treba da se jave svom ljekaru", rekao je Knežević.

On je naveo da je Ministarstvo slijedeći preporuke i savjete međunarodnih institucija, prije svega Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, postavilo strateške ciljeve u ovoj oblasti i ukazalo na potrebu intenziviranja korišćenja mjera prevencije skrininga, ali i uvođenje vakcinacije protiv humanog papilom virusa (HPV).

Knežević je kazao je da će vakcina protiv HPV virusa, koji je uzročnik kancera grlića msterice, ući u kalendar imunizacije za ovu godinu.

"Kombinacijom ove dvije mjere prevencije: primarne – vakcinacije, i sekundarne – skrininga, obezbijedićemo najučinkovitije sprečavanje obolijevanja od karcinoma grlića materice", smatra Knežević.

On je podsjetio da je pilot projekat ovog skrining programa počeo 2016. godine, a da se od februara prošle godine sprovodi na teritoriji čitave Crne Gore.

"Podaci za prošlu godinu govore da se od 60 odsto pozvanih dama na pregled kod ginekologa, odazvalo njih 70 odsto. Ipak, naš cilj je da se skrining programom pozove, ali i odazove svaka žena u Crnoj Gori, jer je za nas svaki izgubljeni život preveliki", naveo je Knežević.

On je rekao da kako ne postoje upozoravajući znaci da je rak grlića materice u razvoju, ljekarski pregled u sklopu skrining programa predstavlja mogućnost ranog identifikovanja početnih promjena koje ukazuju na mogućnost razvoja karcinom grlića materice, što omogućava preduzimanje adekvatnih terapijskih mjera.

"Od menadžmenta zdravstvenih ustanova će se u kontinuitetu zahtijevati da doprinesu u savladavanju ovog problema, i redovnim dostavljanje plana i realizovanih aktivnosti skininga, što će, između ostalog, poslužiti Ministarstvu da planira aktivnosti za ovu godinu", kazao je Knežević.

On je rekao da organizovanjem stručnih skupova Ministarstvo želi još jednom da upozori širu javnost na važnost redovnih ginekoloških pregleda.

"I da još jednom pozovemo naše dame da, kada dobiju poziv iz doma zdravlja na skrining pregled, treba da se obavezno odazovu, bez ikakvog osjećanja straha od bola ili neprijatnosti jer je pregled bezbolan, kao I da ažuriraju brojeve telefona koji se nalaze kod njihovih izabranih ljekara", poručio je Knežević.

Bonus video: