Koliko često mijenjati posteljinu da bi se riješili grinja, polena...

Većina stručnjaka se slaže da bi bilo idealno i najzdravije mijenjati posteljinu jednom nedjeljno i prati je na najmanje 60 stepeni
6387 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 22.02.2019. 20:03h

Događa vam se često da se probudite, a koža vas svrbi? Ili vam se tokom noći začepi nos? Problem bi mogao biti u posteljini jer, ukoliko nije čista, privlači sve moguće i zamislive alergene. Kako pojašnjava mikrobiolog i patolog Philip Tierno s njujorškog medicinskog fakulteta čak i prašina iz atmosfere pada na posteljinu i mi je udišemo otprilike osam sati dnevno. Ako uzmemo u obzir da svaka šesta osoba pati od nekog oblika alergije ili od nekog problema sa disajnim putevima, a da trećinu života provodimo u krevetu, onda je jasno u kolikoj je mjeri nužno da je posteljina čista.

"Popis onoga što se skuplja u krevetu može zaista djelovati zastrašujuće. Gljivice, bakterije, životinjska dlaka, prašina, polen, kao i razni ostaci ljudskog tijela poput vaginalnog i analnog sekreta, znoja, mokraće i kožnih ćelija", ističe Philip Tierno. Razna istraživanja su pokazala da zastrašuju i količine štetnih materija jer muškarac srednje građe, na primjer, u krevetu godišnje može ostaviti desetine litara znoja. Jastuci, bilo da su od perja ili sintetički, mogu sadržati od četiri do sedamnaest različitih vrsta gljivica. Pored svega ovoga, u krevetu možemo pronaći i ostatke hrane, kao i razne kozmetičke proizvode poput ulja i losiona za tijelo, piše Novi list.

Lan i pamuk

Krevet je i savršeno mjesto za razvoj grinja, koje u vlažnom okruženju pronalaze idealno mjesto za razvoj i preživljavanje. U svakom gramu prašine možemo ih pronaći čak 12 hiljada što znači da ih na madracu može živjeti i do milion. Poznato je da grinje mogu pogoršati simptome astme i da mogu biti uzroka alergija. Da bi ih držali podalje od našeg kreveta, važno je izabrati posteljinu od prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk, koji omogućavaju koži da diše. Važno ih je oprati minimalno na temperaturi od 60 stepeni.

Većina stručnjaka se slaže da bi bilo idealno i najzdravije mijenjati posteljinu jednom nedjeljno, posebno ljeti kad spavamo minimalno obučeni pa je koža u direktnom kontaktu s posteljinom. "Riječ je o preporuci. Posteljina se može mijenjati i svakih 9 do 10 dana, ali ne duže od 12 dana što je krajnja granica da bi ostali zdravi", ističe Tierno.

I za lijene i neuredne postoji preporuka sa engleskog univerziteta Kingston. Njihovo istraživanje je pokazalo da je dobro ostaviti nepospremljen krevet, da bi se posteljina provjetrila. Ako je krevet nepospremljen, manje su šanse da ostane vlažan, a ako nema vlage, grinje umiru.

Mijenjanje pidžama

Čak i pidžame, ukoliko ih nosimo po dvije sedmice, mogu postati pravo gnjezdo bakterija, pa je preporuka stručnjaka da jednom nedjeljno operemo pidžame ili drugu odjeću u kojoj spavamo. Anketa urađena u Velikoj Britaniji pokazala je da muškarci obično po dvije sedmice spavaju u istoj pidžami, a žene čak i po sedamnaest dana. Rezultati te ankete zaprepastili su britanske stručnjake koji ističu da se na taj način drastično povećava rizik od raznih kožnih infekcija.

Bonus video: