Znaci da vaš metabolizam ne radi kako treba

Na listi tipičnih simptoma su: višak kilograma, manjak libida, vrtoglavica, drhtavica, plitak dah, grčevi...
3409 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Metabolizam čini grupu hemijskih procesa koji utIču na sposobnost tijela da masti, šećere i proteine pretvara u energiju. Mnogi ljudi imaju velikih problema s metabolizmom, pogotovo u zimskom periodu kada se svi manje bave sportom i sličnim aktivnostima. Brz metabolizam efikasnije proizvodi energiju, dok spor metabolizam to skoro i ne radi - što rezultira gomilanjem kalorija.

Osim običnih, postoje i netipični simptomi usporenog metabolizma.

Na listi tipičnih simptoma su: višak kilograma, manjak libida, vrtoglavica, drhtavica, plitak dah, grčevi, slabost u mišićima, suve oči i promuklost.

Netipični su: hladne noge i ruke, nesanica, usporenost pokreta, govora i misli, trnci u rukama i nogama, suva koža, otežano gutanje, gubitak apetita, glavobolja, opadanje kose i dlačica, bolovi u mišićima i zglobovima, zatvor i slab imunitet, piše klix.ba.

Ukoliko želite da ubrzate metabolizam, fokusirajte se na to da se od stresa odvojite na što više načina, potrudite se da uredite raspored spavanja i unosite dovoljno tečnosti u organizam. Takođe, preporučljivo je i uvesti svakodnevno vježbanje, savjetuju eksperti. Osim toga, na tanjir stavljajte više proteina ti koristite zeleni čaj i začinjenu hranu.