Odvratne stvari koje unosite u kuću ako se ne izuvate

Eschericha coli može izazvati dijareju, crijevne probleme, pa čak, u ekstremnim slučajevima, meningitis, ali ovo je samo jedan od tipova bakterija koje na cipelama možete unijeti u kuću
3540 pregleda 0 komentar(a)
Eschericha coli, Foto: Pixabay
Eschericha coli, Foto: Pixabay

Svi imamo bar jednog prijatelja koji nas tjera da se izujemo prije nego što uđemo u njegovu kuću.Tačno je da je to dosadno, ali, vjerujte, za skidanje cipela postoji dobar razlog. Nošenje cipela kroz kuću ostavlja po tepihu bakterije, otrove i posebno Escherichi-u coli.

Tokom dana hodamo po ptičjem i izmetu pasa i mačaka, po podovima javnih toaleta - raznim izvorima bakterija. Takođe, hodamo po lišću i prljavštini koja hrani bakterije na cipelama. Čak i oprezni ljudi ne mogu uvijek držati na oku ono što je tačno ispred njih, a ponekad, i ako uklonite vidljivu nečistoću, bakterije će ostati. Hemikalije koje koristite na travnjaku takođe preko cipela mogu doći do vašeg tepiha.

Eschericha coli može izazvati dijareju, crijevne probleme, pa čak, u ekstremnim slučajevima, meningitis, ali ovo je samo jedan od tipova bakterija koje na cipelama možete unijeti u kuću. Bakterije sa vaših cipela preseliće se u vaš dom sa izvjesnošću od 90 do 99 odsto, piše francuski portal "Sain et naturel".

Istraživanja su pokazala da je Clostridium difficile, koja uzrokuje upalu debelog crijeva opasnu po život, mnogo prisutnija u svakodnevnom životnom okruženju nego što se ranije mislilo. Bakterija C. difficile u studiji je nađena na cipelama koje su nošene u parku, restoranima, prodavnicama. Od 2.538 uzetih uzoraka, samo 448 je bilo iz bolnica. Ova bakterija je takođe pronađena u domovima učesnika studije, tako što je unijeta cipelama.

Sprječavanje širenja bakterija lako je kao izuvanje cipela prije ulaska u glavno mjesto boravka. Posebno u domaćinstvima u kojima žive djeca ili starije osobe treba odbaciti mogućnost šetanja u cipelama.

Imunološki sistem djece i starijih je značajno slabiji od zdravih odraslih osoba, a infekcija bakterijama koje se prenose obućom može za njih biti izuzetno opasna.

Dakle, kada vam prijatelj sljedeći put zatraži da skinete cipele - uradite to. I ne zaboravite da operete ruke kada se vratite kući.

Bonus video: