Hormonska neravnoteža: Šta žena treba da uradi?

Hormoni su veoma važni za funkcionisanje i zbog toga treba preduzeti sve da ih držimo u normali i smirimo kada podivljaju
2960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pojam “hormonska neravnoteža” se u posljednje vrijeme čuje na sve medicinske strane i počeo je da zvuči kao izgovor za sve i svašta.

Ali što to zapravo znači? Zvuči tako uopšteno da većina žena ne može ni da shvati o čemu se tu sve zapravo radi.

Kako uopšte znamo koji su hormoni u disbalansu, a još manje kakve bi simptome trebalo da primijetimo i da vidimo jesu li naši hormoni podivljali?

Kada većina žena mlađih od 40 godina čuje riječ “hormoni”, ona zamišlja menopauzu, valunge i promjene raspoloženja.

Od dana rođenja, hormoni nam diktiraju apetit, obrasce spavanja, kako reagujemo na stres, naš libido, da li smo sretni ili zabrinuti, i sve između.

Ilustracija

Hormoni koji najčešće prvin postaju neuravnoteženi su kortizol i insulin - hormoni “stresa” i “šećera u krvi”. Nazivaju se “alfa hormoni” jer oni imaju podsticajno dejstvo na ostale hormone - štitne, jajnika i sna. Kada oni nisu u balansu, ometaju normalno lučenje hormona štitne žlijezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina.

U redu, ali što to znači u smislu simptoma? Evo nekih prvih znakova hormonske neravnoteže: Imate problema sa spavanjem. Borite se da ustanete iz kreveta, čak i nakon sedam do devet sati sna.

Potreban vam je kofein da bi krenuli da funkcionišete. Potrebno vam je više kofeina ili šećera oko 10 sati. i onda opet u poslijepodnevnim satima kako bi nastavili sa danom.... Primjetili ste PMS simptome, kao što su promjene raspoloženja, napadi bijesa i pad energije.

Budete gladni češće nego što treba...

Ako osjetite jedan ili više ovih simptoma, možda su kortizol ili insulin u disbalansu.

Dakle, što je to hormonalno neuravnotežena žena?

Jedite svjesno

Ono što jedete jednako je važno kao i kada i kako jedete. Kako biste održali ono što je poznato kao uravnoteženi šećer u krvi - trebalo bi da jedete biste jesti svaka tri do četiri sata. Nikako ne čekajte onaj osjećaj “umirem od gladi”, kada počinjete da se tresete ili mislite da ćete pasi.

Sjedite dok jedete, žvaćite hranu 20 do 30 puta (ne šalimo se) i fokusirajte se na nešto pozitivno dok jedete.

Kada ste pod stresom, vaš crijevo ne može lako da apsorbuje hranljive materije, pa nije važno koliko zapravo brokule jedete ili nekih zdravih stvari ukoliko ste nervozni!

Ilustracija

Smanjite alkoholna pića

Čaša alkohola je poput konzumiranja pregršt slatkih kolačića, samo u drugom obliku. To odmah pogodi vaš krvotok, šaljući nivo šećera u krvi na vožnju toboganom.

Alkohol takođe povećava nivo estrogena, a stvara puno dodatnog posla za jetru, tako da ona ne može da deroksikuje organizam od njega. Taj višak estrogena može potaknuti teži i duži ciklus, bol u dojkama i veoma gadan PMS.

Vidite vezu između onoga što jedemo i pijemo i naših problema tokom ciklusa?

Kofein i hormoni

“Učiniću sve što želiš, ali nemoj me natjerati da odustanem od kafe.” Da, život je prebrz, a većina nas pije kafu samo da krene i pregura dan. To bi moglo biti vrlo problematično, pogotovo ako ste često uznemireni, osjećate se kao da ne možete ustati iz kreveta ujutro, imati energetske padove, ili imate problema sa spavanjem noću.

Ako niste spremni da je odbacite, onda samo posmatrajte kako se osjećate 30, 60 i 120 minuta nakon što ste popili kafu. Ako baš volite kafu, pijte razblaženu, tanju, sa manje kofeina ili probajte sa nekim čajem.

Hormoni su veoma važni za funkcionisanje i zbog toga treba preduzeti sve da ih držimo u normali i smirimo kada podivljaju.

Hormone gledajute kao grupu prijatelja, kada počnete da se bavite sa jednim, i ostali će brzo početi da se druže, odnosno da postaju pitomiji i dođu u red.

U tome je ljepota povezanosti hormona, oni rade zajedno u harmoniji i to samo da bi vas podržali. Uvijek!

Bonus video: