Pobjeđuju umor: crveno meso, citrusi, šargarepa...

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije
2354 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije

Manjak kalijuma, magnezijuma i gvožđa izaziva umor i iscrpljenost organizma. Zato, da biste povećali energiju odaberite prave namirnice.

Spanać i sjemenke bundeve

Magnezijum podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako tijelu nedostaje, javlja se hronični umor. Najbolji izbor su spanać i sjemenke bundeve. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 miligrama, a za muškarce od 400 do 420 miligrama, piše Men's Health.

Crveno meso

Manjak gvožđa može uzrokovati stalan osjećaj umora i povezuje se s anemijom. Smanjuje snabdjevenost tijela kiseonikom zbog čega se javlja hronični umor. Tijelu zbog toga trebaju namirnice koje sadrže velike količine ovog minerala kao što je crveno meso. Magnezijum se nalazi i u mahunarkama i lisnatom povrću, ali treba ga kombinovati s citursima koji su bogati vitaminom C što će poboljšati apsorpciju ovog minerala. Preporučeni dnevni unos gvožđa je osam miligrama.

Citrusi

Nedostatak vitamina C takođe se povezuje s umorom. Ovaj vitamin je nužan za zdravlje sistema koji upravlja adrenalinom, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprječava infekcije. Njime su bogati agrumi kao što su narandže i limun, a preporučuje se da se jedu svježi jer se kuvanjem gubi i do 25 posto vitamina C. Preporučeni dnevni unos jeste 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce.

Šargarepa i krompir

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije. Najbolje je povrće jesti svježe ili kuvano na pari jer se kuvanjem gubi puno vitamina.

Cijela zrna žitarica

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni. Jednostavni prebrzo podižu nivo šećera i jednako ga brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cijela zrna žitarica koja su odličan izbor za doručak jer je tada nivo energije najniži. Takođe, bogata su vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata. Žitarice od cijelog zrna se preporučuju u ishrani najmanje tri puta nedjeljno.

Avokado, banane i bundeve

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, to tijelo i teže apsorbuje kalcijum što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, spanać, bundeva i banane.

Bonus video: