Kako razgovarati o seksu sa tinejdžerima?

Naglašavanje prevencije trudnoće nije dovoljno, niti isticanje zastrašujuće statistike o polno prenosivim bolestima
983 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 18.04.2019. 09:55h

Kada razgovarate sa svojim tinejdžerima o seksu, nemojte samo govoriti ugla straha i užasa. Kada roditelji razgovaraju sa tinejdžerima o seksu, oni se previše fokusiraju na opasnosti i nedostatke seksualnog života, kažu stručnjaci. Naglasak je često na sprečavanju trudnoće, a ako se polno prenosive bolesti uopšte i pominju, govori se o njima sa zastrašujućim akcentima.

“Nemojte se seksati, jer ćete zatrudnjeti i umrijeti”, to je sažeta poruka koju roditelji šalju djeci, kaže Hana Viton, seksolog.

Iako je važno osigurati da vaša djeca budu svjesna rizika kada postanu seksualno aktivna, ključna im je pomoć pri donošenju odluka - a to su informacije koje treba da imaju o svojim tijelima, kao i naglašavanje emocionalnih aspekte seksualnog života. To će možda biti najkomplikovaniji razgovori koje ćete ikad imati, ali otvorena komunikacija može da podstakne sigurno ponašanje kada je riječ o seksu i zdrav pogled na intimnost.

Preskočite taktiku zastrašivanja i ponudite činjenice

Naučnici koji proučavaju komunikaciju roditelja i tinejdžera oko seksa potvrđuju Vitonovu: “Roditelji razgovaraju sa svojom djecom o tome šta se može dogoditi ako imate polni odnos ili nezaštićeni seks”, kaže dr Džuli Dumbrovski, profesorica na univerzitetu Vašington u Sijetlu. Obično se naglašavaju nedostaci seksa, kaže ona, i često se fokusira samo na prevenciju trudnoće. No, takve ograničene informacije nisu dovoljne da pomognu djeci da se nose s seksualnim životom koji su možda već počeli ili će uskoro početi, kaže dr Dombrovski.

Ona upozorava roditelje da ne pokušavaju da prepadaju svoju djecu komplikacijama polno prenosivih bolesti. “Upotreba polno prenosivih infekcija kao taktika zastrašivanja nije djelotvorna”, kaže ona. To ne utiče na to da djeca neće imati odnose na sigurniji način. Ona kaže da će to pojačati strah i stid ukoliko dođe do toga da se polno prenosiva bolest i dobije, čime će se odložiti odlazak ljekaru.

Jasna i poštena komunikacija s odraslima kojima vjeruju

Prema studiji koju je objavio Institut Guttmacher, djeca su se više pouzdala u odrasle osobe koje poštuju nego u internet kao izvor informacija o seksu. Ipak, tinejdžeri se sve više okreću digitalnim medijima kako bi popunili praznine u svom obrazovanju. To je posebno slučaj kod LGBTQ mladih, navodi Guttmacher Institute u informativnom listu objavljenom 2017. godine. Mladim ljudima su potrebne dobre informacije.

Mirni pristup

Stručnjaci za sveobuhvatno seksualno obrazovanje podstiču razgovore s mladom osobom. Dobro je govoriti o pozitivnim aspektima seksualnog života za osobu koja je dovoljno zrela da se nosi sa rizicima seksualne aktivnosti, kažu oni. Roditelji mogu biti mirni dok podstiču djecu da čekaju dok ne postanu starija, kako bi započeli svoj seksualni život.

Pobrinite se da znate o čemu govorite

U razgovoru s djecom o seksu, morate da budete dobro informisani. Osnažite svoju djecu znanjem. “Što više vaše dijete zna o rizicima koji dolaze zajedno sa seksualnom aktivnošću, to će biti spremniji za pametne seksualne odluke”, kaže dr Laura Berman, edukatorica za seks i odnose u Los Anđelesu

Nekoliko savjeta:

Nemojte izbjegavati razgovor o seksu s djecom iz straha da će iznošenje teme dovesti do toga da djeca pomisle da odobravate ranu seksualnu aktivnost.

Roditelji mogu da razjasne svoje želje “Ali zanemarivanje davanja bilo kakvih daljih informacija (osim podsticanja apstinencije) može biti opasno”, upozorava dr Berman. Čak i ako želite da se suzdrže od seksa, trebalo bi da razgovarate sa njima da, ako ga imaju, da to rade što sigurnije.

Ovo je jezik koji Berman predlaže roditeljima:

“Ne dajem ti informacije o kondomima i kontroli rađanja jer mislim da si spreman/a za seks. Mislim da nisi spreman/a za tako veliki korak. Ali želim da imaš informacije koje su potrebne da biste bili “sigurni” ako se odlučite za seks.

Prilikom razgovora o seksu sa tinedjžerima, vodite računa o uvjerenjima i praksama među današnjim tinejdžerima. Važno je obratiti pažnju na činjenicu da su oralni i analni seks sve češći među tinejdžerima, kaže Berman, jer ne uključuju rizik od trudnoće.

Takođe, mnogi tinejdžeri ih ne smatraju “seksom” na isti način na koji smatraju seks kao seks.

Razgovarajte o emocionalnim aspektima seksualnih odnosa, a ne samo fizičkih.

Podsjetite djecu da ih preduzimanje koraka kako bi se zaštitili od polno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće neće zaštititi emocionalno. Objasnite da seksualni odnosi zahtijevaju emotivnu zrelost.

Objasnite da može biti sretnije ako odloži seksualnu aktivnost.

U svojoj knjizi, Viton pokriva gotovo svaku seksualnu temu koja se može zamisliti, ali njezina omiljena tema, kaže ona, je komunikacija.

“Komunikacija je možda najteža tema”, piše ona, “jer se radi o otvaranju i dopuštanju da budete ranjivi. Otvaranje može biti zastrašujuće.

Bonus video: