Revolucionarno otkriće: Uređaj koji pronalazi bakterije za pola sata

Uređaj koji će omogućiti da ljekari za samo 30 minuta utvrde je li u krvi prisutna bakterija i može li se 'uništiti' antibioticima, mogao bi se na tržištu pojaviti za tri godine
1275 pregleda 0 komentar(a)
lustracija, Foto: Pixabay
lustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 08.05.2019. 17:03h

Izgleda da bi dani kada su ljekari pacijentima propisivali jake antibiotike dok su se čekali rezultati laboratorijskih nalaza uskoro mogli postati prošlost. Naučnici sa američkog Univerziteta Penn State izmislili su uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata. Rezultati istraživanja Univerziteta Penn State objavljeni su u ponedjeljak u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, prenosi agencija HINA.

Koautor istraživanja i jedan od pronalazača uređaja Pak Kin Wong, profesor biomedicinskog inženjerstva i mašinstva, pojasnio je da uređaj koristi mikrotehnologiju koja mu omogućava detektovanje pojedinačnih bakterijskih ćelija, a one se potom mogu pažljivije pogledati pod elektronskim mikroskopom.

Ovakav pristup kliničarima će omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li u krvi prisutna bakterija i može li se 'uništiti' antibioticima. Za takav postupak je u laboratoriji danas potrebno između tri i pet dana.

"Trenutno su ljekari skloni da propišu atibiotike čak i kad nema prisutnih bakterija", rekao je Wong AFP-u, pojasnivši da su on i kolege "željeli da na brz način utvrde postojanje bakterijske infekcije".Naučnici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njen morfološki tip. "Ovaj uređaj zasad detektuje postojanje, ali ne i vrstu bakterije", pojasnio je Wong. "Sada radimo na komplementarnoj molekularnoj metodi koja će nam omogućiti da odredimo i vrstu bakterije."

Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije u potpunosti nedjelotvorno.Ako bakterija nastavi da raste i nakon izlaganja antibiotiku taj soj će se smatrati otpornim na njega, ali ako prestane da raste ili nestane, značiće da soj nije otporan te da se infekcija može liječiti pomoću jednog ciljanog antibiotika.

"Najčešće su infekcije mokraćnog sistema, ali više od 75 odsto uzoraka urina poslatih u kliničku mikrobiološku laboratorijz pokazuje negativan rezultat. Brzo isključenje ili potvrda prisutnosti bakterije u klinički relevantnoj koncentraciji značajno će povećati kvalitet zdravstvene brige za pacijente", kaže Wong. Dodaje da je uređaj trenutno sličan štampaču i prilično velik. Kaže da se nada da će u dogledno vrijeme uspjeti izraditi manju, prenosnu verziju koja bi se koristila u ljekarskim ordinacijama i u bolnicama. Nada se i da će se na tržištu pojaviti za otprilike tri godine.

Bonus video: