Sunčevi zraci: Čemu pomažu, a čemu štete

Sunčeva svjetlost poboljšava podstiče lučenje melatonina, hormona odgovornog za obrambene funkcije našeg organizma
2061 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Sunce je izvor života za sva živa bića na Zemlji. Od davnina je poznat uticaj sunca na ljudski organizam i zdravlje. Međutim, od osamdesetih godina prošlog vijeka naučnici upozoravaju na povećani rizik od tumora kože uslijed izlaganja suncu, što je dovelo do straha od sunčanih zraka. Iako je takav pristup donekle utemeljen, ne treba zaboraviti na važnost pozitivnih učinaka sunčeve svjetlosti na ljudsko zdravlje. Važno je paziti da izlaganje suncu bude umjereno.

Tri plusa

Koža - Umjerena doza sunčevih zraka ublažava akne, jer isušuje kožu i uravnotežuje lučenje lojnih žlijezda. Preporučljiva je i protiv dermatoza, od psorijaze do vertiliga, a ima i baktericidno djelovanje.

Raspoloženje - Sunčeva svjetlost poboljšava emotivna stanja jer podstiče lučenje melatonina, hormona odgovornog za obrambene funkcije našeg organizma, kao i serotonina, hormona zadovoljstva i dobrog raspoloženja, piše Cosmopolitan.

Kosti - Sunčevi zraci pomažu ugradnju vitamina D koji je neophodan da bi kosti mogle da 'upijaju' kalcijum. Kalcijum je ključan za sprječavanje rahitisa kod djece i osteoporoze kod odraslih. Sunčanje je posebno korisno za osobe koje boluju od artroze.

Tri minusa

Starenje kože - UV-A zraci prodiru pod kožu i izazivaju njeno starenje, boranje, pigmentaciju i pojavu tamnih mrlja. UV-B zraci na površini kože izazivaju opekotine i eriteme. Pretjerano sunčanje može izazvati fotoalergije, proširiti kapilare i pogoršati akne.

Tumori - UV-A zraci oštećuju obnavljajuće mehanizme dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), podstiču stvaranje prekanceroznih tvorevina i razvoj tumora. Dokazana je povezanost između sunčanja i razvoja najopakijeg tumora kože - melanoma.

Imunološki sistem - Ultraljubičasto zračenje izaziva promjene u imunološkom sistemu. Možda je to razlog što se neke virusne infekcije, na primjer herpes, pogoršavaju nakon izlaganja suncu.

Bonus video: