KADA POSJETITI LJEKARA

Šta uzrokuje bol u testisima?

Ako osoba osjeti oticanje ili bol u jednom ili oba testisa, najbolje je posjetiti ljekara. Ako bol uzrokuje mučninu i povraćanje - stanje je hitno
3259 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2019. 17:14h

Bol u testisu može da ima nekoliko uzroka, od infekcija do povreda. Ponekad, bol testisa može da bude i neko hitno medicinsko stanje. Saznajte o mogućim uzrocima bola u testisima, kao i kada posjetiti ljekara.

Epididimitis

Infekcija poput epididimitisa može da uzrokuje bol u testisu. Epididimitis je infekcija epididimisa, organa u kom sperma sazrijeva prije izlaska iz tijela. Simptomi epididimitisa:

- bol koji se postepeno povećava - skrotum koji je topao na dodir - otok

Seksualno prenosive infekcije, kao što su hlamidija i gonoreja, mogu uzrokovati epididimitis. Infekcije mokraćnog sistema takođe mogu dovesti do epididimitisa. Ljekari obično tretiraju ovo stanje antibioticima.

Kila

Kila il hernija se javlja kada tkivo prolazi kroz slabi dio trbušnih mišića. Preponska kila je jedna vrsta kile koja može da sklizne u skrotum, uzrokujući bol i otok testisa. Ljekari mogu da smanje ili vrate preponsku kilu nazad na svoje mjesto. Ako je to nedjelotvorno, mogu je tretirati operacijom.

Bubrežni kamenci

Kamenje u bubregu može da uzrokuje bol koji se reflektuje u testisima. Ostali simptomi koje ljekari mogu povezati s bubrežnim kamencima su:

- krv u urinu - peckanje pri mokrenju - mučnina - bol na vrhu penisa - oštar bol koji može da se širi iz leđa u prepone - često mokrenje - povraćanje Ljekari mogu da savjetuju da se sačeka prolazak bubrežnih kamenaca. Međutim, ako kamen nije prošao nakon nekog vremena ili osoba počne da osjeća simptome infekcije, kao što je groznica ili iscjedak, trebalo bi početi sa liječenjem što prije.

Tretmani mogu uključivati ​​i operaciju uklanjanja kamena ili zračenje kako bi se razbilo kamenje.

Orhitis

Umor i groznica mogući su simptomi orhitisa. Orhitis je infekcija i upala testisa. Neliječeni epididimitis može dovesti do orhitisa.

Simptomi orhitisa mogu uključivati:

- umor - groznicu - mučninu - bol u testisu - oticanje jednog ili oba testisa - povraćanje

Trebalo bi odmah potražiti liječenje zbog orhitisa. Ponekad bol može biti toliko jak da je slična torziji testisa, što je hitna medicinska intervencija. Ljekar može da prepiše antibiotike za bakterijske infekcije. Kada virus uzrokuje orhitis, oni mogu preporučiti i ljekove protiv bolova bez recepta, odmor i uzdizanje skrotuma.

Torzija testisa

Tozija je uvrtanje testisa i sjemenovoda, cjevčice koja dovodi krv u skrotum. Smanjeni protok krvi uzrokuje naglu i često težak bol i oticanje. Najčešće se javja kod mladih muškaraca, obično onih mlađih od 25 godina. Simptomi koje ljekari povezuju s torzijom testisa su:

- mučnina - crvenilo ili tamnjenje skrotuma - iznenadan, jak bol koji se pojavljuje na jednoj strani skrotuma - otok u skrotumu - povraćanje

Bol od torzije testisa nije uvijek iznenadan. Neki ljudi s ovim stanjem doživljavaju bol koji se polako pogoršava tokom nekoliko dana. Prema američkom Urološkom udruženju, torzija testisa obično se javlja na lijevoj strani više od desnog.

Liječenje uključuje operaciju a u rijetkim slučajevima, ako hirurg ne može da popravi torziju, uklanjaju testis.

Uobičajeno, torzija testisa utiče samo na jedan testis, tako da uklanjanje ne utiče na plodnost osobe.

Svako sa simptomima torzije testisa treba da potraži hitnu medicinsku pomoć. Bez liječenja, bilo koje stanje koje utiče na protok krvi može da rezultuje gubitkom testisa ili okolnih tkiva.

Trauma

Udarac u testise može da uzrokuje modrice, bolove i otok. Testis takođe može da pukne. Do hematokele dolazi kada se krv skuplja oko testisa i pritisne na nju, utičući na protok krvi. Ako je osoba osjetila udarac u testise i osjeća bol i oticanje, najbolje je da potraži hitnu medicinsku pomoć.

Varikokela

Varikokela može da uzrokuje bolove tokom fizičke aktivnosti. Varikokele su abnormalno velike ili uvijene vene u testisima. Ponekad varikokele ne uzrokuju nikakve simptome. Osoba može da primijeti bol testisa koja se pogoršava s fizičkom aktivnošću ili tokom dana. Varikokele mogu takođe da utiču na plodnost.

Ljekari ne znaju što uzrokuje varikokele, ali ih obično mogu liječiti operacijom.

Tumor testisa

Tumor može uzrokovati bol i oticanje u području testisa. Ostali simptomi mogu uključivati: - tup bol u preponama - kvrgu u testisu - otok

Simptomi tumora testisa mogu da liče na neka druga stanja koja pogađaju muškarce, kao što su ingvinalne kile i epididimitis.

Kada posjetiti ljekara

Najbolje je da posjetite ljekara ako bilo koji od sljedećih simptoma prati bol u testisu:

- promjena boje testisa - mučnina - neobično, krvavo ili mutno ispuštanje iz penisa - otok testisa - povraćanje - bol koji se vremenom pogoršava