Nema za sve: Na svijetu se ne proizvodi dovoljno voća i povrća

Ima dovoljno žitarica, šećera i masnoća. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina nema dovoljno za svačije potrebe

1152 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova studija je potvrdila da svijet ne proizvodi dovoljno voća i povrća da bi svi ljudi mogli da se zdravo hrane. Studija je objavljena u časopisu PLOS One, koju je uradio Univerzitet u Guelphu posmatrajući globalnu poljoprivrednu proizvodnju, piše Geek.hr.

“Jednostavno ne možemo se svi zdravo hraniti u trenutnom globalnom sistemu poljoprivrede”, izjavio je koautor studije Evan Fraser.

Tim je radio s pretpostavkom da polovina naše ishrane mora sadržati voće i povrće, zatim četvrtina cjelovite žitarice, a druga četvrtina proteine, masti i mliječne proizvode. To su preporuke harvardskog vodiča “Zdrave prehrane”. Potom su upoređivali koliko se zemljišta koristi za poljoprivredu i koliko je potrebno da bi se ispunile ove smjernice. Projektovali su rezultate do 2050. kad bi globalno stanovništvo, prema podacima UN-a moglo dostići brojku od 9,8 milijardi, prenosi Novi list.

Žitarica, šećera i masnoća ima za sve. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina nema dovoljno za svačije potrebe.

“Sada proizvodimo 12 porcija žitarica po osobi umjesto preporučenih osam. Proizvodi se pet porcija voća i povrća umjesto 15 i tri porcije ulja i masti umjesto jedne. Tu su i tri porcije proteina umjesto pet i četiri porcije šećera umjesto nijedne”, piše u saopštenju. Jedan od razloga je što zemlje u razvoju imaju tendenciju da se forsiraju na ugljene hidrate, koje je lako proizvesti.

Bonus video: