OTKRIJTE

Stilista Megan Markl: Pet savjeta za uvijek savršenu kosu

Duplo pranje kose ne znači da treba koristiti više šampona, upravo suprotno. Poenta je u duplom ispiranju”, objasnio je poznati frizer
2042 pregleda 0 komentar(a)
Megan Markl, Foto: Instagram
Megan Markl, Foto: Instagram

Vojvotkinja od Saseksa svakodnevnu njegu kose prepušta frizeru Georgeu Northwoodu - poznatom stilisti koji stoji iza brojnih poznatih frizura i član je Vogue beauty tima. George je nedavno za britanski Vogue otkrio neke od najboljih savjeta i trikova za kosu, prenosi zena.rtl.hr.

Prirodno sušenje kose

“Ako kosu sušite prirodno, važno je koristiti prave proizvode kako biste spriječili kosu da postane paperjasta. Većina žena ima kosu sa prirodnim talasima tako da bih vam predložio kremu za kovrdže ili valovitu kosu. Čak i ako vaša kosa nije prirodno kovrdžava, takvi proizvodi su idealni za sušenje kose na vazduhu, dok mnogim drugim proizvodima za oblikovanje kose treba toplota, odnosno fen kako bi bili djelotvorni”, kaže Northwood.

Kako pravilno sušiti kosu na vazduhu? Prvi korak je naravno – prosušiti kosu peškirom. “Potrudite se da izvučete svu vlažnost iz kose. Zatim lagano raščešljajte kosu ako je potrebno, ali što manje jer je poenta u prirodnoj teksturi. Nakon toga naneniste kremu za kovrdže ili kovrdžavu kosu i to je to. Ostavite kosu da se prirodno osuši. Što se više kasnije s njom igrate, to su veće šanse da ćete je uništiti. Jednom kada je potpuno suva, nanesite još malo proizvoda za stilizovanje i prođite prstima kroz kosu”, objasnio je on.

Pranje kose

Većina ljudi zapravo ne očisti u potpunosti kosu kada je operu, pa kosa završi prekrivena nekom vrstom filma koji vremenom dovodi do nedostatka sjaja. Šamponiranjem dva puta prvim pranjem uklanjate višak prljavštine, a drugim pranjem je tek zapravo očistite.

Kako oprati kosu pravilno? Prema Northwoodu, prva i najveća greška koju većina žena čini je korištenje previše šampona. “Duplo pranje kose ne znači da treba koristiti više šampona, upravo suprotno. Poenta je u duplom ispiranju. Uz to, većinu tipova kose najbolje je prati je svaka dva do tri dana, a za one dane između pronađite kvalitetan šampon za suvo pranje”, objasnio je stilista.

Regenerator za kosu

Pomaže ako stvarno iscijedite kosu prije nanošenja regeneratora jer će višak vode samo razrijediti proizvod. Primijenite ga najviše na krajevima ako imate suve vrhove i potrebno vam je šišanje.

Kada je u pitanju regenerator, treba koristiti svoj tip kose kao vodič. “Oni s vrlo tankom kosom možda ni ne treba da koristie regenerator, a većini zapravo treba samo regenerator na vrhovima, gdje je kosa najviše oštećena”, rekao je Notrhwood.

Šampon za suvo pranje

“Koristim suvi šampon na klijentkinjama prvenstveno zbog prevencije, a ne zbog ‘liječenja’. Posebno za žene s ravnom i tanjom kosom koja se brže masti. U tom slučaju šampon za suvo pranje povećava volumen i drži je duže svježom i između pranja”, rekao je poznati frizer.

Takođe, kada koristite suvi šampon, nemojte doći u iskušenje da zavežete kosu u rep ili punđu. “Suvi šampon po svojoj prirodi daje kosi ‘neuredan’ izgled, ali, ako to spojite s neurednom punđom, onda ćete kosu samo učiniti zapuštenom i prljavom. Umjesto toga, ostavite kosu u ‘neurednim’ kovrdžama i držite suvi šampon pored sebe kako biste ga nanijeli na kosu više puta tokom tog dana”, savjetuje on.

Ispucali vrhovi

Njegovanje ispucalih vrhova uljima, serumima i kremama je najbolji način da ih sakrijete – ti proizvodi djeluju kao ljepilo, zaglađujući ispucale vrhove i dajući kosi njegovan izgled. Još jedan savjet za sve žene koje ravnaju kosu. “Ako želite izravnati kosu i upotrijebiti ulje, stavite ulje nakon 'peglanja'. Ako ispeglate kosu nakon upotrebe ulja, ona će izgorjeti kao vruće ulje u tiganju. Doslovno ćete ispržiti kosu”, upozorio je Northwood.