SIGURNO NE ZNATE SVE BLAGODATI

Maslinovo ulje: Čemu sve koristi i kako se čuva

Iako nije štetno za zdravlje, maslinovo ulje može razviti neobične ukuse osamnaest mjeseci nakon punjenja
3401 pregleda 0 komentar(a)
Maslinovo ulje, Foto: Shutterstock
Maslinovo ulje, Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje je korisno na mnogo više načina nego što neki misle. Njegovi ljekoviti učinci već su dugo poznati, jer maslinovo ulje snižava holesterol u tijelu i lako se vari. Visoko kvalitetno maslinovo ulje sadrži mnogo vitamina i hranjivih sastojaka, a bogato je i antioksidansima za koje se vjeruje da sprječavaju nastanak malignih bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su, naime, da maslinovo ulje sadrži najmanje četiri vrste antioksidanata koji neutrališu oštećene slobodne radikale. Zbog visokog sadržaja mononezasićenih masti, smatra se zdravim i dijetalnim uljem, piše Slobodna Dalmacija.

Plod masline skriva tajnu mnogih simbola, pa se povezuje s plodnošću, mirom, moći i slavom, simbol je vječnosti, a Homer je rekao da je maslinovo ulje tekuće zlato!

Maslinovo ulje je jedna od onih stvari u kojima ne možete uštedjeti previše, jer je kvalitet proporcionalan cijeni. Za pet eura dobićete vrlo loše maslinovo ulje, zato ćete morati potrošiti malo više da biste dobili kvalitetan, zdrav i ekološki proizvod.

Maslinovo ulje ima širok raspon primjena, a poznato je da njegova ljekovita svojstva pomažu kod mnogih problema. Ne samo da poboljšava ukus mnogih jela, nego je i zdravo, pomaže u održavanju kardiovaskularnog sistema u dobrom stanju, pomaže arterijama u održavanju elastičnosti, ne povećava nivo hoesterola, ekstra djevičansko maslinovo ulje ima sastojke koji djeluju kao antioksidansi, štiti nas od slobodnih radikala i djeluje protiv starenja i oštećenja ćelija. Uspješno uklanja iz organizma materije koje su opasne za vitalnost i funkcionisanje ćelija. Sadrži visokokvalitetne aminokiseline u velikim količinama koje su važne za funkcioniranje jetre, bubrega, iskorištavanje vitamina B-kompleksa, te sadrži mnogo kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i vitamina B. Ima snažno antibakterijsko djelovanje, čisti kožu i djeluje protivupalno.

Vjekovima se maslinovo ulje koristi u kozmetici i medicini za njegovanje kože i mišića, koristi se za liječenje modrica i rana na koži, ali i za poboljšanje zdrvlja kose, kojoj vraća sjaj i elastičnost. U narodnoj medicini korišteno je za njegu noktiju, uklanjanje bolova u mišićima, kontrolu varenja, snižavanje krvnog pritiska itd. Ukratko, maslinovo ulje je izvrsna formula za zdravlje i ljepotu, uživanje i zadovoljstvo.

Čuvanje

Idealna temperatura za čuvanje maslinovog ulja je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Dugotrajno skladištenje na temperaturama većim od 25 stepeni može dovesti do oksidacije, što narušava ukus ulja. Čuvanje na temperaturi nižoj od 10 stepeni takođe se ne preporučuje jer hladnoća može izazvati kristalizaciju i učiniti ga mutnim. To ne utiče na kvalitet ulja, pa ako ga ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi, ponovno će se razbistriti.

Ulje nikako ne smijete čuvati na izloženim mjestima kao što je balkon. Kontakt sa vazduhom izaziva oksidaciju i razbija ulje, tako da stručnjaci preporučuju da uvijek dobro zatvorite bocu nakon upotrebe. Pretjerana izloženost svjetlu, posebno sunčevom, izaziva raspadanje ulja i mijenja mu boju (od žućkaste do žutonarančaste), proizvodi čudan ukus, pa ga sklonite s direktnog svjetla. Obrnuto od vina, čiji se ukus s godinama poboljšava, ulja treba koristiti svježa. Što je ulje svježije, to mu je i bolji kvalitet. Iako nije štetno za zdravlje, maslinovo ulje može razviti neobične ukuse osamnaest mjeseci nakon punjenja.

Naravno, vjerovatno nećete koristiti maslinovo ulje za sve ono što ovdje piše, ali će sigurno svako naći neku novu zanimljivu ideju.

Protiv hrkanja

Prije odlaska na spavanje popijte malo maslinovog ulja kako biste navlažili mišiće u grlu i na taj način spriječili one dosadne zvukove usred noći koji izluđuju osobu koja s vama dijeli postelju.

Liječi bol u ušima

Mnogi se kunu da je maslinovo ulje izvrstan lijek za upalu uva. Uzmite pamučni štapić, stavite na njega nekoliko kapi maslinovog ulja i njime nježno očistite uvo. Maslinovo ulje takođe možete zagrijati 30 sekundi u mikrotalasnoj i toplo ga nakapati u uvo.To bi trebalo da ublaži bol.

Pomaže kovrdžavoj i oštećenoj kosi

Nanesite malo maslinovog ulja na kosu i nježno ga utrljajte. To će dodati vlagu kovrdžavoj kosi. Takođe pomaže kod oštećene kose. Nanesite ga na kosu, pričekajte 30 minuta, a zatim operite šamponom. Na taj način će vaša prethodno oštećena kosa ponovno zablistati.

Dobro je za kožu

Maslinovo ulje već se dugo koristi u kozmetičke svrhe. Konzumirajući masline i maslinovo ulje, činite uslugu vašoj koži, a možete ga nanositi izravno na kožu.

Aftershave losion

Maslinovo ulje koristi se kao losion poslije brijanja – nekoliko kapljica ulja nakon brijanja utrljajte u kožu.

Balzam za usne

Može se koristiti i za suve usne: u omjeru 1:1 pomiješajte maslinovo ulje i rastopljeni pčelinji vosak i dobićete izvrsnu kremu za usne.