Višnje za bolje zdravlje: Pomažu kod visokog pritiska, nesanice...

U 150 grama višanja nalazi se četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamina C
2311 pregleda 0 komentar(a)
višnje, Foto: Pixabay
višnje, Foto: Pixabay

Sok od višanja isto je toliko dobar kao i ljekovi kada je riječ o snižavanju visokog krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Kako prenosi portal zdravahrana.com, kod ispitanika koji su popili 60ml koncentrata višnje razrijeđenog vodom pritisak je opao sedam odsto u naredna tri sata.

Smanjuju upale

Višnje sadrže dva moćna jedinjenja, antocijane i bioflavonoide. Jedno drugo istraživanje, nedavno objavljeno u pomenom časopisu, pokazalo je da konzumacija višanja smanjuje nekoliko biomarkera povezanih sa hroničnim upalnim bolestima. Kako tvrde naučnici, sok od višanja može da ublaži upalu zglobova kod ljudi koji pate od artritisa i gihta.

Dobar izvor vitamina C

U 150 grama višanja nalazi se četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamina C, kao i preko dva grama biljnih vlakana, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa.

Dobre za rad mozga

Članak objavljen u časopisu Critical reviews in food science and nutrition pokazao je da konzumiranja višanja može k da ublaži i simptome Alchajmerove i Hantingtonove bolesti.

Pomažu oporavak mišića

Višnje mogu da smanje oštećenja mišića i bolan osećaj ukočenosti nakon intenzovnog treninga. To postižu zato što su bogate antocijaninima, moćnim antioksidansima koji imaju antiupalna svojstva.

Pomažu da zaspimo

Višnje i trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji pomaže da dobro spavamo. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal od Medicinal Food utvrdilo je da posebno sok od višanja pomaže osobama koje pate od nesanice.

Bonus video: