Šest znakova da stres narušava zdravlje

Porodica, posao, računi, višak obveza i manjak vremena su neki od uzročnika stresa koji je jedan od glavnih krivaca mnogih današnjih bolesti. Ovo su znaci da ste pod stresom i da je vrijeme da nešto promijenite
4391 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crvene fleke

Kada tijelo doživi preveliki stres (nebitno da li kratkoročni ili dugoročni), aktivira se imunitet te tijelo počne da ispušta histamin kako bi se borilo protiv ‘bolesti’. Ako stres ne nestane, u suštini ćete razviti jaku alergijsku reakciju. Kad je imunitet oslabljen stresom, kožu mogu iziritirati stvari na koje nikada prije nije reagovala - kao što su sapun, hladnoća ili vrućina, losioni ili deterdžent za pranje veša.

Šta uraditi: Stavite hladan, vlažan peškir na zahvaćeno područje. ako to ne uspije, uzmite antihistaminik.

Nagle promjene u težini

Stres izaziva oslobađanje hormona kortizola, što umanjuje sposobnost vašeg tijela da obrađuje šećer u krvi i mijenja način na koji metabolizirate masnoće, proteine i ugljene hidrat, što može dovesti do povećanja ili gubitka težine - objasnila je doktorica i klinički instruktor medicine Šana Levine. Stres takođe može da podstakne nezdrave prehrambene navike kao što su prejedanje ili gubitak apetita.

Šta uraditi: Jedite orahe. Protein će vam pomoći ako premalo jedete, a vlakna će vas ispuniti ako previše jedete.

Česte glavobolje

Ako nikada niste patili od glavobolja, a odjednom se osjećate kao da vam glava stalno puca, možda ste pod prevelikim stresom. Stres oslobađa hemikalije koje mogu da uzrokuju promjene na nervima i krvnim žilama u mozgu, što dovodi do glavobolja. Ako ste skloni migrenama, stres može da ih aktivira ili čak pogorša. Takođe je uobičajeno da se pod stresom napnu mišići, što takođe može da uzrokuje glavobolju.

Šta uraditi: Ako ne želite ibuprofen, kad osjetite početak glavobolje namažite sljepoočnice uljem lavande ili paprene metvice.

Želudac ne funkcioniše kao inače

Stres može da poremeti funkcije želučanog trakta na više načina. Može uzrokovati da tijelo proizvodi više kiseline, što dovodi do žgaravice. Stres takođe može da uspori stolicu, što uzrokuje gasove i nadutost, a može i povećati grčenje debelog crijeva, što dovodi do grčeva i proliva, kaže dr Debora Rodes, doktorica interne medicine iz klinike Mayo.

Šta uraditii: Uzmite antacid

Stalne prehlade

Stres potiskuje imunitet, što olakšava čovjeku da se razboli i uspori oporavak od bolesti. Kad su ljudi pod stresom, razbole se. Prehlada je jedan od najčešćih bolesti koje su podstaknute stresom. Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu Pittsburghu zarazili su dobrovoljce virusom prehlade, piše Reader’s Digest. Oni koji su u pristupnoj anketi napisali da su često pod stresom su se dva puta češće prehlađivali, za razliku od ispitanika koji nisu bili pod stresom.

Šta uraditi: Jedno istraživanje je utvrdilo da dodaci cinka ili pastile s cinkom mogu da skrate trajanje prehlade za otprilike jedan dan ako se prvi put uzmu u roku od 24 sata od pojave iste. Meditacija, redovna vježba i puno spavanja takođe mogu da pomognu ljudima da smanje svakodnevni stres i poboljšaju imunitet.

Ponovo su vam se pojavile akne

Mislili ste da su akne davna tinejdžerska noćna mora, ali ako vam je lice iznenada nered pun crvenih prištića, vrlo vjerovatno je tome uzrok stres. Kada ste pod stresom, tijelo ispumpava više hormona, poput kortizola, što uzrokuje da žlijezde kože stvaraju više ulja. Taj višak ulja može biti zarobljen unutar folikula sitnih dlačica, a zajedno s prljavštinom i mrtvim ćelijama kože, stvara akne.

Šta uraditi: Topikalne kreme koje sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu mogu očistiti lice od akni ako se redovno primjenjuju. Za prirodniji pristup, lice treba prati zelenim čajem.

Bonus video: