Bolje pojesti dva hamburgera nego hamburger i pomfrit

Zamjenom krompirića za drugi hamburger gotovo ćete udvostručili unos proteina uz istovremeno smanjenje količine masti i ugljenih hidrata
2952 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ponekad ne možete odoljeti brzoj hrani, nutricionisti savjetuju da izaberete 'manje lošu' opciju. Oni tvrde da je bolje rješenje pojesti dva hamburgera, umjesto jednog hamburgera i pomfrita.

Naravno, kalorije koje ćete unijeti nisu nimalo dobra stvar, ali nutricionistica Emily Field savjetuje svojim klijentima da, umjesto što broje kalorije, obrate pažnju na sastav namirnica koje jedu i da se pobrinu da imaju uravnotežene obroke umjesto da pojedinu hranu označavaju kao dobru ili lošu. Takođe, ona podstiče ljude da razmisle o tri komponente hrane, mastima, ugljienim hiratima i proteinima.

"Proteini su gorivo za vaše mišiće i duže će vas držati sitima, dok vam ugljieni hidrati daju energiju, a masnoće pomažu u apsorpciji vitamina i minerala. Osim toga, uravnoteženim unosom ove tri komponente hrane izbjeći ćete prejedanje i imaćete veću kontrolu nad osjećajem gladi", objasnila je Field u razgovoru za 'Business Insider'.

Ona takođe svojim klijentima savjetuje da se prilikom planiranja obroka zapitaju kako će se osjećati dva sata nakon jela. Upravo zato je, prema njenom mišljenju, puno bolji izbor pojesti dva hamburgera umjesto jednog hamburgera i pomfrita.

Naime, pecivo s mesom, bez dodatog sira ili umaka, ima 300-400 kalorija. Te kalorije dolaze iz ugljenih hidrata u hljebu, oko 40 grama, bjelančevina u mesu, oko 17 grama i masti oko 10 grama. Nasuprot tome, porcija pomfrita ima otprilike isti broj kalorija kao i hamburger, a sadrži mnogo masnoća i ugljenih hidrata te vrlo malo proteina, prenosi Klix.ba.

Zamjenom krompirića za drugi hamburger gotovo ćete udvostručili unos proteina uz istovremeno smanjenje količine masti i ugljenih hidrata koje jedete, tvrde nutricionisti. S obzirom na to da je brza hrana već bogata masnoćama i ugljenim hidratima, a siromašna proteinima, ovaj jednostavan savjet mogao bi vam pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi.

Bonus video: