Stres izaziva bolove u ovim djelovima tijela

Dugotrajni stres može izazvati razne ozbiljne posljedice, od depresije, anksioznosti i tjeskobe, pa sve do probavnih, gastrointestinalnih ili kardiovaskularnih tegoba
5189 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stres je prirodna reakcija tijela i u malim količinama može djelovati stimulišuće. Međutim, u današnjem, užurbanom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja. Stres postaje naša svakodnevica i izuzetno je štetan po naše zdravlje.

Kada smo pod stresom, naše tijelo reaguje tako što oslobađa određene hormone, koji nam daju više energije i snage. To može biti dobra stvar, na primjer ako se nalazimo u fizičkoj opasnosti, ali stres može uticati na sve aspekte vašeg života, uključujući i emocije, ponašanje, sposobnost razmišljanja i fizičko zdravlje. Ni jedan dio tijela nije imun.

Dugotrajni stres može izazvati razne ozbiljne posljedice, od depresije, anksioznosti i tjeskobe, pa sve do probavnih, gastrointestinalnih ili kardiovaskularnih tegoba. Stres uiče i na imunitet, pa može pogoršati razne akutne infektivne bolesti, kao što su gripa i prehlada.

U nekim slučajevima postoji nasljedna predispozicija za razvoj bolesti, ako što su hipertenzija, bolesti štitne žlijezde, šećerna bolest... a stres predstavlja samo „okidač“ za bezbroj događaja koji će dovesti do razvoja bolesti.

Čak i ako hronične bolesti ostavimo po strani, stres može biti razlog za različite vrste bolova. Pred vama su neki od najčešćih.

Bolovi u vratu i ramenima

Kada smo pod stresom, nesvjesno grčimo tijelo, naročito rameni i vratni dio, što kasnije može dovesti do ozbiljnih upala i bolova. Ako primijetite da vas vrat i ramena bole, a da pritom ništa fizički niste radili, onda to može biti znak da ste pod velikim stresom.

Glavobolje

Nije strašno ako nas glava ponekad zaboli, ali ako imate svakodnevne i jake bolove, uključujući i migrene, to može biti prilično siguran znak da ste pod stresom i da morate da malo da usporite životni tempo.

Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku se takođe mogu javiti kao posljedica stresa. Naučnici su utvrdili da stres može da utiče na jačinu stomačne kiseline, kao i funkciju crijeva.

Bolovi u vilici

Ovakve bolove ćete najčešće osetiti čim se probudite, jer kada ste pod stresom, vaša vilica se nesvjesno grči i steže i kada se probudite, možete osećati jake bolove i ukočenost u ovom dijelu tijela.

Osipi na koži

Iznenadne pojave crvenila i osipa na koži takođe mogu biti pokazatelji velikoj izloženosti stresu. Kada je tijelo pod stresom, može reagovati tako da dođe do iritacija i infekcija na koži.