Deset namirnica protiv upala

Osnova protivupalne dijete je prije svega ishrana na biljnoj bazi. Kada jedete bjelančevine životinjskog porijekla, pobrinite se da odaberete morske plodove, organska jaja i meso životinja koje su hranjene na pašnjacima
2375 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada dobijete temperaturu, otok, crvenilo - znači da je nastupio upalni proces. Često se upale ne mogu vidjeti, a ni osjetiti na početku, ako se radi o onima u našem organizmu, sve dok ne počnete da se osjećate loše. Ipak, nutricionisti kažu da se neke stvari mogu i liječiti i spriječiti hranom. Namirnice koje jedemo mogu da spriječe ili da izazovu upalu.

Osnova protivupalne dijete je prije svega ishrana na biljnoj bazi. Kada jedete bjelančevine životinjskog porijekla, pobrinite se da odaberete morske plodove, organska jaja i meso životinja koje su hranjene na pašnjacima. Evo 10 namirnica koje su dokazane kao dobri borci protiv upala.

Kelj

Kelj je namirnica sa snažnim protivupalnim dejstvom i sadrži niz fitonutrijenata i antioksidanata koji pomažu u zaštiti naših ćelija. Ova namirnica je odličan izvor raznih aminikiselina, a njegovo bogatstvo čine i vitamini A, C i K,vlakna, magnezijum, gvožđe, kalcijum. Kelj pomaže svima, a ima dejstva od sjajne kože i zdravih očiju, do snažnog sistema za varenje i jakih kostiju. Poješćete ga lako, kao ukusno varivo ili ga dodajući jutarnjem smutiju koji pojačava imunitet.

Ananas

Ovo ukusno voće je prebogato vitaminom C i sadrži enzim bromelin koji stimuliše varenje proteina, smanjuje upalu crijeva i pojačava imunološku funkciju. Dodajte ananas vašem meniju, da biste spriječili upale, ali se i borili protiv njih i održali snažan imunološki sistem.

Divlji losos

Ova riba jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, što može pomoći u borbi protiv upale, smanjenju rizika za hronične bolesti i poboljšanju mentalnog zdravlja. Losos je takođe izvrstan izvor proteina i prepun je vitamina i minerala B-12, B-3, D, kalijuma i selena. Spremite ovu ribu kako želite, sa mirođijom limunom i drugim začinskim biljem.

Gljive

Antimikrobni, antivirusni i protivupalni sastojci se nalaze u gljivama, a posebni spojevi mogu da pomognu u poboljšanju imuniteta i smanjenju upale u cijelom tijelu. Sastoje se od polisaharida dugog lanca zvanog beta-glukan koji podstiče jak imunološki sistem, a takođe posjeduje snažan antioksidant ergotionein i koji može pomoći u borbi protiv upale. Gljive su veliki izvor proteina, vlakana i raznih vitamina B.

Brokula

Bogata je vitaminima C i K, folnom kiselinom i vlaknima. Ona je prava supennamirnica. Bogata je antioksidansima kao što su flavonoidi kempferol i kvercetin, kao i različitim karotenoidima. Spremite je disntanu sa bijelim lukom i malo maslinovog ulja kao savršen prilog za večeru.

Borovnice

S niskim sadržajem šećera i visokim procentom vlakana, prepune su vitamina A, C i E, te sadrže niz protivupalnih svojstava i antioksidanata. Glavni antioksidans, antocijanin, daje ovom bobičastom plodu prekrasnu tamnoplavu boju. Dodajte organske borovnice svom doručku.

Kiseli kupus

Kiseli kupus sadrži vitamine C i K, gvožđe i vlakna, a prirodno sadrži zdrave bakterije probiotici. Kisjeli kupus poboljšava zdravlje sistema za varenje optimizirajući našu crijevnu floru i uravnotežujući mikrobe crijeva. Probiotika ima i u drugim fermentisanim namirnicama.

Supa od kostiju

Jedno od najboljih protivupalnih sredstava - prepuna je minerala poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Zdjela može da pomogne u jačanju sluznice crijeva zbog visokog sadržaja ljekovitih spojeva, uključujući kolagen, želatin i aminokiseline poput glutamina, arginina. Supa od kostiju smanjuje upalu crijeva, jača sistem za varenje, podupiru imunološku funkciju, podstiče detoksikaciju...

Začini i bilje

Kurkuma

Ovaj prekrasni žuto-narandžasti začin ima jaka protivupalna svojstva i koristi se hiljadama godina kao ljekovita biljka. Dodajte kurkumu jelima od ribe ili povrću, supama, umacima ili je ubaciute u smuti ako ga pijete. Kako god ga uzeli, ne zaboravite da dodate crvenu papriku kako biste pojačali apsorpciju.

Đumbir

Većina protivupalnih i ljekovitih svojstava đumbira potiče od glavnog bioaktivnog spoja, gingerola. Đumbir nije samo glavni borac protiv imuniteta i upala, nego ova biljka dodaje ukus mirisima i sokovima, supama, umacima. Korijen đumbira se koristi i u čaju za bolje varenje.

Bijeli luk

Sadrži spojeve sumpora koji stimulišu imunološki sistem u borbi protiv upale i bolesti. Takođe je najsnažnija namirnica sa antibakterijskim i antimikrobnim dejstvima! Ova ukusna biljka lako se dodaje svakom jelu i pojačava ukus. Jedan od omiljenih i najzdravijih dodataka jelima.

Bonus video: