Da se ne bi deformisao: Ovako se pravilno pere kupaći kostim

Nikada nemojte uvrtanjem cijediti kupaći, jer to uništava njegova vlakna
2145 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kupanje i boravak na plaži ostavljaju razne nečistoće na kupaćem kostimu. Na njemu se nakupljaju ulje ili krema za sunčanje, prljavština koja se pokupi ležanjem na plaži, ali i kupanjem u moru. Iako je održavanje higijene najvažnije, često i nepravilno pranje kostima, mogu od vaše omiljene krpice, napraviti običnu neupotrebljivu krpu.

Kako biste produžili vijek kupaćem kostimu, nakon svakog kupanja operite ga u hladnoj vodi. Napunite lavabo vodom i dodajte malo blagog sapuna, pa natopite kupaći. Isperite ga u hladnoj vodi i osušite na suncu.

Nikada nemojte uvrtanjem cijediti kupaći, jer to uništava njegova vlakna. Umesto toga, lagano ga pritisnite po cijeloj površini kako biste iscijedili višak vode. Kad se završi sezona kupanja, operite ga na nižoj temperaturi blagim deterdžentom. Nemojte koristiti preagresivne hemikalije i visoke temperature jer će kupaći postati previše rastegljiv ili će izgubiti elastin.

Dobro je koristiti mrežicu za donji veš, da bi trake i jastučići ostali na svom mjestu. Poslije ih osušite napolju i odložite za sljedeću godinu.

Bonus video: