MNOGIMA OMILJENO PIĆE

Šta se tačno dešava u tijelu kada popijete pivo

Poslije 20 minuta počinjemo da osjećamo opšte simptome djelovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom. Nakon 12 sati je drugačije
4778 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gazirana pića i alkohol mogu imati značajan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom učinku piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku. Kada konzumiramo pivo ono nakon pet minuta ulazi u krvotok i odmah djeluje na mozak i mišiće. Sljedećih sat vremena tijelo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre riješi. Ako pojedemo obilan obrok prije pića, obložićemo želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku apsorpcija hrane.

Uticaj alkohola zavisi od pola i godina

Ženski organizam procesuira alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći procenat vode koja razređuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.

Procesuiranje alkohola zavisi i od godina. Što smo stariji on se brže prerađuje jer kako starimo u tijelu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišen nivo hormona, to utiče na metabolizam i brzinu apsorpcije alkohola, piše telegram.hr.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje tijelom do želuca gde se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Poslije 10 minuta tijelo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga skladišti, pokušava da ga razgradi i što prije da ga se riješi.

3. Nakon 15 minuta

Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga izbacio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedninjenje kojie je uzrok mamurluka drugi dan. Alkohol se pretvara u sirćetnu kisjelinu i vodu, a daljnjom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su tijelu prihvatljive i to nas otrežnjuje. Ako pijemo više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

4. Nakon 20 minuta

Poslije 20 minuta počinjemo da osjećamo opšte simptome djelovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

5. Nakon 45 do 90 minuta

Posle 45 do 90 minuta djelovanje alkohola je na vrhuncu.

6. Nakon 60 minuta

Posle 60 minuta imamo potrebu da mokrimo jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmjeravaju piće direktno u bešiku. Ako prestanemo da pijemo možemo se osjećati pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani opet je loše jer je telo dehidrirano.

7. Nakon 12 do 24 sata

Trenutak otrežnjenja. Nakon 12 do 24 sata, kada se probudimo, vjerovatno ćemo osjećati neke ili sve simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bljedilo i drhtavicu i simptome koji uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se tijelo još uvijek bori sa alkoholom koji se nalazi u organizmu.