NI SA VOĆEM NE TREBA PRETJERIVATI

Koliko voća je dobro: Jedna jabuka donosi zdravlje, tri - masnu jetru

Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, u 20 do 30 odsto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze
4975 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2019. 16:12h

Može li previše voća biti nezdravo? "Definitivno može", odgovara njemački ljekar Carsten Lekutat.

Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko. "Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze." Po njegovim riječima, jedna jabuka vas čini zdravim, tri često rezultiraju masnom jetrom. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze, prenosi agencija HINA.

"Bio bi srećan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga uopšteno ljudi jedu premalo. Ali vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije svo voće jednako bogato šećerom.

Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od narandži ili šumskog voća", objašnjava nutricionistica Antje Gahl. Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan ukupno. Povrće pritom ima prioritet. Na primjer, dva komada voća, tri povrća.

Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od procesuiranog", naglašava Lekutat i dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentarcije i brže dospijeva u krvotok. Zbog toga dr. Lekutat smatra da, na primjer, sok od narandže ne treba piti ujutro. Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni 'smutijima'. "Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo", kaže Gahl.

Konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi, recimo, da započne dan uz sok od narandže, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.