"Zajedno pomijeramo granice nemogućeg i postižemo bolji HOD uz robotsku rehabilitaciju"

U GLARTH metodu utkano je stručno dugogodišnje znanje i iskustvo svih lijekara i fizioterapeuta Poliklinike Glavić
2428 pregleda 0 komentar(a)
Iris je uz pomoć robotskih uređaja ostvarila svoje prve samostalne korake
Iris je uz pomoć robotskih uređaja ostvarila svoje prve samostalne korake

Snažna želja da sa djetetom poslije dolaska na svijet bude sve u redu je uobičajeno očekivanje. Međutim, kada smo suočeni sa tim da dijete ne može da živi ˝punim plućima˝, to važno očekivanje ostaje neostvareno. Tek onda postajemo bespomoćni.

Ovo je naša Iris, veliki borac, šestogodišnji anđeo predivnih očiju koja ima samo jednu želju. HODATI…

Iris Lavica Zmajica, nadimak je koji je dobila nakon što nije odustala od borbe za svoj život. Ona je jedna hrabra djevojčica koja vodi bitku s Cerebralnom paralizom, bolešću koja je ograničavala u kretanju i kontroli mišića i zbog koje nije mogla da hoda. Bolest koja je ostavila mnoge posljedice na djevojčicu i postavila svakodnevne prepreke koje je Iris morala savladati. Samostalno se obući, čučnuti, sjesti - Iris je to mogla samo da zamišlja. Obična šetnja, izlazak u park za majku je predstavljalo veliki problem. Ali, nije gubila NADU.

Kada dijete boluje od Cerebralne paralize ono zahtijeva brigu 24 sata. Tako je hrabra mama Naida postala i njene ruke i njene noge. Oblači je, hrani, vježba sa njom i sve ostale životne potrebe radi umjesto nje, svakodnevno. Međutim, ona se nije pomirila sa činjenicom da svojoj mezimici ne ispuni jedinu želju, a njena snaga i volja da joj pruži djetinjstvo kakvo ona zaslužuje nadjačala je sve! Uzela je stvar u svoje ruke, osnovala akciju pod nazivom: Jedna šolja, jedan korak – jedan korak, jedan osmijeh!

Ručno je izrađivala personalizovane poklone sa ciljem da pokuša da sakupi novac za liječenje svoje kćerke. Kao i svaka majka, htjela je djetetu da pruži šansu za bolji život.

Mama Naida se s POVJERENJEM obratila Poliklinici Glavić.

Maleni borac Iris, prvi je put došla u Polikliniku Glavić prije tri mjeseca, u pratnji majke koja je gurala u kolicima. Tada Iris nije mogla da samostalno hoda čak ni držeći se za ruku svoje mame. Zahvaljujući svom upornom radu i trudu, Iris je već u prvoj nedjelji pokazivala vidljive pomake pomoću ROBOTIKE u Poliklinici Glavić. U šestoj nedjelji neurorehabilitacije Iris je napravila svoje prve samostalne skromne korake. Tako je LOKOMAT , vodeći svjetski robotski medicinski uređaj, Iris uveliko pomogao u svakodnevnim terapijama.

Kroz rehabilitaciju u Poliklinici Glavić koja se trenutno nalazi na dvije lokacije, u Dubrovniku i Zagrebu, Iris se paralelno pripremala za školske klupe koje je čekaju na jesen. Zahvaljujući robotskim uređajima za rehabilitaciju ruke i radnoj terapiji Iris je naučila da piše i čita.

Do kraja ciklusa koji je trajao 12 nedjelja postala je puno stabilnija, čvršća u trupu, sigurnija. Ona sada već može samostalno da hoda uz pomoć neurološkog štapa, ali i da napravi nekoliko samostalnih koraka!

ISTRAJNA djevojčica Iris je uz pomoć robotskih uređaja ostvarila svoje prve samostalne KORAKE!

Iris je posebna djevojčica. Ona već sa svojih šest godina vodi veliku borbu! Nikada nije odustala, u želji da jednog dana samostalno korača kroz život. Njene terapije traju 6 dana po 6-8 sati, na više od 10 robotskih uređaja za rehabilitaciju cijelog tijela uz prateću konvencionalnu terapiju i radnu terapiju. Tako je Poliklinika Glavić postala njen novi dom.

Upravo zahvaljujući stručnom znanju i sofisticiranim robotskim uređajima, Iris svakim danom napreduje i ostvaruje pomake koji joj omogućuju da provodi aktivnosti kao njeni vršnjaci.

Što je GLARTH METODA i koji je učinak ROBOTIKE tokom rehabilitacije ?

U GLARTH metodu utkano je stručno dugogodišnje znanje i iskustvo svih lijekara i fizioterapeuta Poliklinike Glavić, a koji imaju bogato znanje uz brojna dodatna usavršavanja na različitim kursevima i seminarima, zatim robotika kao najinovativniji pristup u liječenju i velika želja i strast Poliklinike Glavić da zajedno sa svojim pacijentima pomijera granice mogućeg. Zašto robotika? Kada se, na primjer, radi samo klasična fizikalna terapija i prekine se, organizam se zapusti i ekstremitet se vrati skoro na početak problema. Kod neurorehabilitacije uz pomoć robotike, zbog neuroplastičnosti mozga nema povratka unazad, već funkcije koje su se vratile takve i ostanu jer se ne radi na periferiji, na ekstremitetu, već na mozgu. Osim Cerebralne paralize, robotska rehabilitacija može pomoći pacijentima s motoričkim oštećenjima nastalima nakon: moždanog udara, multiple skleroze, povrede kičmene moždine, operacija i operativnih zahvata, neoplazme srednjeg nervnog sistema, traumatske povrede mozga, neuropatije, paraplegije, mišićne atrofije, hemiplegije, parkinsonove bolesti.

Zahvaljujući GLARTH metodi, Iris je sada poput svojih vršnjaka, toliko samostalna da se igra s drugom djecom, pliva, uživa u ljetu i u svom bezbrižnom djetinjstvu...

Iris sada uživa u svojoj SLOBODI.

-„Hodam, padam, ustajem, ali NE ODUSTAJEM!“

Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.polyclinic-glavic.com ili nas možete kontaktirati putem mobitela +385 91 602 2336, telefona +385 1 646 8300 i e-maila infozg@poliklinika-glavic.hr.