Kako rade hormoni sreće: Probudite ih hranom, dodirom, muzikom...

Hormon dobrog raspoloženja serotonin može se povećati, na primjer, konzumacijom hrane bogate vitaminima B grupe, dopamin slušanjem muzike, a estrogen kretanjem i fizičkom aktivnošću
4077 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sreća, u stvari, ne dolazi iz srca ili glave, već iz biohemijskih procesa povezanih s neurotransmiterima u mozgu, koji su nužni za dobrobit našeg organizma. Najpoznatiji od hormona sreće sigurno je serotonin, ali pored njega postoje i estrogen, dopamin i oksitocin, a svi su povezani s receptorima koji se nalaze na površini mozga i stoga regulišu bol, radost i raspoloženje. Hormoni sreće temelj su za dobar život.

Kroz hormone sreće moguće je intervenisati i uticati na razne "frontove", kao što su težina, raspoloženje, seksualna želja, poremećaji prije menstruacije, te na promjene raspoloženja kod adolescenata.

Naravno da, bez obzira na nivo i količinu hormona, možemo imati prirodnu sklonost k melanholiji ili entuzijazmu, ali je istina i da donošenjem određenih životnih odluka i kroz svakodnevne radnje možemo uticati na osjećaj blagostanja i spokojstva, piše Novi list. Ponekad je potrebno vrlo malo za stimulisanje hormona sreće, a dovoljni su i mali gestovi.

1. Serotonin: hormon dobrog raspoloženja

Ima ključnu ulogu u regulaciji nekih važnih funkcija, kao što su raspoloženje, san, pamćenje, učenje i apetit. Posebno osjećaj gladi i sitosti, kao i ljubavi. Ako je nivo serotonina adekvatan, raspoloženje je dobro, jedete dobro i mirno spavate. Serotonin pomaže da se dobro odmorite jer podstiče sintezu melatonina koji reguliše ritam sna.

Kako povećati serotonin? Uzimanjem 'ispravnih' namirnica kao što su tamna čokolada, mlijeko i med (posebno prije spavanja), salate, jaja, svježih sireva, bijelog mesa, mahunarki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, banane i ananasa, kao i sve hrane bogate vitaminima B grupe.

Triptofan, esencijalna kiselina, važan je za održavanje visokog nivoa serotonina. Posebno ga sadrže žitarice, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Fizička aktivnost je takođe važna jer aktivira hormone i pruža nam osjećaj opšteg blagostanja.

2. Dopamin: hormon uživanja

Dopamin je neurotransmiter uključen u mnoge moždane funkcije, posebno u područjima mozga koja kontrolišu emocije, motivaciju, misao i osjećaj užitka. Mehanizam je jednostavan: ako jedete hranu koju volite, dopamin to signalizira mozgu i podstiče ga da ponovi mehanizam koji je izvor zadovoljstva. Kad je rnivo dopamina nizak, čovjek može pasti u tugu ili depresiju.

Kako povećati dopamin? Konzumiranjem namirnica kao što su banane, bademi, sjemenke susama i bundeve, mliječni proizvodi, meso (posebno piletina) i pasulj. Povećajte prijatne i(li) nagrađujuće aktivnosti. Slušanje muzike je posebno djelotvorno. Budite fizički aktivni. Postavite sebi ciljeve, čak i ako se radi o malim stvarima, kako biste podstakli uključivanje centara za zadovoljstvo kada ih dostignete.

3. Oksitocin: hormon nježnosti i spokoja

Proizvodi ga hipotalamus i utiče na emocionalne veze, na osjećaj povjerenja, ali i na tjeskobu. Ako je nivo oksitocina odgovarajući, tjeskoba se bolje kontroliše.

Kako povećati oksitocin? Provodite vrijeme s ljudima koje volite i budite ljubazni prema drugima. Pokušajte da upravljate stresom. Povećajte fizički kontakt, posebno poljupce, zagrljaje i milovanja. Pokušajte da budete empatičiniji, drugim riječima slušajte druge i ako je to potrebno, utješite ih riječima.

4. Estrogen: polni hormon

Ženski hormon (prisutan u malim količinama i kod muškaraca) koji utiče na raspoloženje, naročito prije i nakon menstrualnog ciklusa. Može se reći da je usko povezan sa ženskom srećom, raspoloženjem i životnim odlukama.

Estrogen djeluje ne samo na raspoloženje, već i na seksualnost i fizički izgled, doprinoseći ljepoti kože i kose. Kad počne opadati, prije i nakon menopauze, mogu se javiti promjene raspoloženja i tuga: estrogen i progesteron u stvari gotovo dosežu nulu, dok se proizvodnja adrenalina i kortizola povećava, što su hormoni stresa.

Kako povećati estrogen? Puno se krećite i budite fizički što aktivniji, a izbjegavajte sjedački način života bez mentalne stimulacije. Na taj način možete održavati visok nivo endorfina, neurotransmitera s analgetskim i uzbuđujućim djelovanjem i zaustaviti štetne učinke hormonskog pada.

Bonus video: