Ko ne smije da jede bijeli luk i kako prepoznati 'kineski'

Koliko je bijeli luk efikasan i koliko su izražena njegova svojstva zavisi i od toga kakav je kvalitet zemljišta na kojem je uzgajan
8194 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako su poznata brojne zdravstvene koristi konzumacije bijelog luka neki ljudi jednostavno loše reaguju na njega i njegove sastojke. Bijeli luk u prevelikim količinama može štetno djelovati na bubrege i uništavati krvna zrnca. Osobe koje uzimaju anitkoagulante, ljekove protiv zgrušavanja krvi, kao i anemične osobe, moraju kontrolisano uzimati bijeli luk. Kako bijeli luk može izazvati alergijsku reakciju kod nekih osoba, koja rezultira osipom, temperaturom i glavoboljom, najbolje je da se prije intenzivne upotrebe posavjetujete sa svojim ljekarom.

Koliko je bijeli luk efikasan i koliko su izražena njegova svojstva zavisi i od toga kakav je kvalitet zemljišta na kojem je uzgajan. Mnogi smatraju da je bijeli luk koji dolazi iz Kine manje zdrav u odnosu na domaći. Međutim, više od 80 odsto bijelog luka na svjetskom tržištu porijeklom je iz Kine. Kako ga prepoznati?

  • 'kineski' bijeli luk na dnu nema proklijali korijen
  • 'kinesk'i bijeli luk je lakši od domaćeg bijelog luka
  • 'kineski' bijeli luk nema bogatu aromu kao domaći

Na dnu 'kineskog' bijelog luka nećete primijetiti proklijali korijen. On će biti potpuno gladak. Ako bijeli luk kojeg kupujete ima proklijali korijen, on onda nije 'kineski'. Naime, Kinezi uklanjaju korijen kako bi smanjili izvoznu kilažu.

'Kineski' bijeli luk je hemijski tretiran kako bi se spriječilo razmnožavanje insekata i često dugo stoji u skladištima, čime se smanjuje udio alicina. Alicin je glavni aktivni sastojak bijelog luka zaslužan za prevenciju niza bolesti.

Bonus video: