Oznojite se odmah nakon tuširanja? Evo kako da to izbjegnete

Postepeno smanjujte količinu tople vode. Potrebno je oko 10 sekundi da se tijelo prilagodi novoj temperaturi, tako da možete nastaviti sa hlađenjem u koracima od po 10 sekundi
10522 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Je li vam se ikad desilo da, tek što izađete ispod tuša, ponovo budete obliveni znojem? Izrazito je neprijatno i nekako poništava svrhu tuširanja. Postoji nekoliko razloga zašto se to dešava, kaže dr Shilpi Khetarpal, dermatološkinja sa klinike u Clevelandu.

"Topla voda ostaje na koži i kosi nastavlja da zagrijava tijelo poslije tuširanja," izjavila je dr Khetarpal za Popsugar. "Para u kombinaciji sa višom temperaturom povećava vlažnost i temperaturu kupatila, čime se podiže tjelesna temperatura i stvara znoj."

Ako se čini da vam se znojenje pogorša čim započnete brisanje peškirom, sam čin sušenja kože može doprinijeti problemu. "Trljanje kože peškirom stvara trenje, što takođe stvara toplotu", rekla je ona.

Veća je vjerovatnoća da ćete se znojiti nakon tuširanja pretoplom vodom ako ste pod stresom ili ste upravo završili sa vježbanjem, jer oboje izazivaju porast bazalne tjelesne temperature. Dakle, postoji li način da spriječite ili barem smanjite znojenje?

Dr Khetarpal ima nekoliko predloga. Prvo pokušajte da sačekate 20 do 30 minuta nakon vježbanja prije nego što krenete pod tuš. "Ovo će pomoći da se smanji telesna temperatura i smanji znojenje", rekla je ona. Jednom kada ste pod tušem, pokušajte da polako isključite toplu vodu pre nego što izađete. "Postepeno smanjujte količinu tople vode. Potrebno je oko 10 sekundi da se tijelo prilagodi novoj temperaturi, tako da možete nastaviti sa dodatnim hlađenjem u koracima od po 10 sekundi.“ Pokušajte da isperete kosu hladnijom vodom. Na ovaj način „topla voda ne ostaje u vlasištu i kosi što zagrijava glavu“. Držite kupatilo što je moguće bolje provjetreno, a kad završite sa tuširanjem, izađite iz tog vlažnog okruženja što je brže moguće.

Bonus video: