Koncentrat paradajza poboljšava plodnost muškaraca

Likopen - materija koje ima u paradajzu - može poboljšati kvalitet sperme, pokazuje novo istraživanje
1664 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2019. 17:22h

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije supene kašike koncentrata paradajza dnevno kao dopunu ishrane imali su bolji kvalitet spermatozoida.

Muška neplodnost pogađa gotovo polovinu parova koji ne mogu da začnu djecu. Stručnjaci za fertilitet kažu kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnošću.

Važeće zdravstvene preporuke za muškarce s problemima vezanim za plodnost su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg rublja, redukovanje stresa i održavanje redovnih polnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerke kako bi se povećali izgledi za začeće. Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U središtu više istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink, prenosi BBC.

Likopen pripada antioksidansima koji sprječavaju oštećenja ćelija. Istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika za srčane bolesti i za neke vrste karcinoma.

Tim sa Univerziteta Sheffield analizirao je unos likopena putem koncentrata paradajza zbog toga što ga tijelo teže može apsorbovati iz sirove hrane.

Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi da pojedu dva kilograma kuvanog partadajza dnevno. Tokom 12 sedmica istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno a druga je uzimala lažnu tabletu. Njihovi spermatozoidi su analizirani na početku istraživanja, šest sedmica nakon početka studije i na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermatozoida, ali su broj spermatozoida zdravog oblika i njihova pokretljivost bili veći u grupi koja je unosila likopen.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

Bonus video: