Šta sve može da vas muči zbog zimskog računanja vremena

Najčešće se javljaju: poremećaj sna, dnevna pospanost, gubitak koncentracije, glavobolja, osećaj preskakanja srca, malaksalost, razdražljivost i značajan pad raspoloženja
1895 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Pomjeranje sata unazad zbog zimskog računanja vremena ima i te kakav uticaj na naše zdravlje. Naše tijelo i mozak reaguju na nivo dnevnog svjetla. U toku noći se luči hormon melatonin koji utiče na sve fiziološke procese u organizmu. Tokom dana se povećano luči hormon serotonin, poznat kao hormon sreće, koji takođe podstiče rad organizma. Pomjeranjem vremena, ovi procesi se remete.

"Mijenjanjem vremena se poremeti bioritam koji reguliše cjelokupne funkcije tijela. Da bi se bioritam nivelisao i vratio u normalu potrebno je izvjesno vrijeme. Tegobe i promjene u zdravstvenom stanju uzrokovane promjenom satnice su potvrđene na ispitanicima koji imaju zdravstvene probleme", rekla je za B92 doktorka Radmila Šehić.

Sat se pomjera dva puta godišnje zbog ljetneg i zimskog računanja vremena. Tegobe najčešće osjete ljudi koji imaju neko hronično oboljenje i djeca jer njima treba mnogo više sna.

"Najčešće se javlja poremećaj sna, dnevna pospanost, gubitak koncentracije, glavobolja, osećaj preskakanja srca, malaksalost, razdražljivost i značajan pad raspoloženja. Znamo da sada pada mrak već oko 17 časova, a ljeti je to tek oko 20 sati, a gubitak dnevnog svijetla utiče na mentalno stanje u smislu usporenosti, gubitka volje što posljedično utiče na cjelokupno zdravstveno stanje“, dodaje doktorka Šehić.

Odrasloj osobi je potrebno sedam do osam sati kvalitetnog sna, a poremećajem i promjenom ritma dosta toga se u organizmu poremeti.

Kako bismo se što bolje navikli na promjenu i pomogli našem organizmu kod tegoba, doktorka savjetuje da smanjimo dnevne obaveze koliko god je to moguće. Umirite vaš organizam i ne opterećujte se dodatnim dnevnim aktivnostima pored radnog vremena i posla koji morate da radite.

"Prilagodite ishranu jer se sada manje krećemo. Pomozite sebi tako što ćete unositi voće i povrće i laganu hranu koja će lako da se vari i da vam ne opterećuje organizam. Savjetujem i unošenje sokova koji će vam pomoći da se cijelo tijelo na neki način ispira i štiti", savjetuje doktorka Šehić.

Pored toga, dodaje da je najvažnije da se dobro organizujete kada je u pitanju odmor. Prilagodite san tako da spavate sedam do osam sati i ranije idite na spavanje. Eliminišite izvore buke i nepotrebnog svjetla kako vam ne bi prekidali san. Prilagođavanje ne traje dugo i kada se organizam navikne on bez problema nastavlja dalje da funkcioniše.

Bonus video: