Glog: Bobice divnog mirisa dobre za srce, protiv umora...

Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima
4992 pregleda 0 komentar(a)
Crni glog, Foto: Shutterstock
Crni glog, Foto: Shutterstock

Još od srednjeg vijeka protiv bolesti srca i vena, kao tonik i umirujuće sredstvo, koristi se glog. Glog se obično pominje kao odličan prirodni lijek za kardiovaskularni sistem i za smirenje, ali on ima još mnogo blagotvornih svojstava.

Plodovi se beru u septembru i oktobru. Proizvodi od gloga spadaju u red onih biljnih ljekova čije je djelovanje klinički najopsežnije dokumentovano. Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reaguju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i "preskakanja" otkucaja srca.

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima. Vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Iako je glog siguran za korištenje nije ga preporučljivo koristiti uz neke lijekove za srce. Najbolje je da posavjetovati s ljekarom prije nego što se sami upustite u liječenje uz pomoć gloga. Glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

U prodaji postoje kapi, tinkture, sirupi i ekstrakti od gloga, ali i sušene bobice. Možete koristiti čaj od sušenih cvjetova i listova, ali i upotrebljavati tinkturu – par kapi sa kašičicom meda.

Sirup od gloga

Za ovaj sirup su vam potrebne bobice gloga (svježe ili sušene), voda i med. Stavite 1 šolju svježih bobica gloga (a ako koristite sušeni, treba vam samo pola šolje) u šerpu i uspite 3 šolje destilovane vode. Pomiješajte i stavite da se kuva. Kada prokuva smanjite temperaturu i ostavite da bobice krčkaju 2 do 3 minute, pa sklonite sa šporeta. Izgnječite u potpunosti bobice u vodi uz pomoć obične kašike za gnječenje krompira – dobićete lijepu kašu. Procijedite kašu kroz cjediljku, dodajte 1 šolju meda i dobro promiješajte. Dobijeni sirup sipajte u tamne flaše i čuvajte u frižideru do 6 mjeseci.

Bonus video: