Ne kupujte cipele prije nego što dijete prohoda

Kada se kupuju prve cipele i na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira?
1277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Roditelji za dijete uvijek žele sve najbolje, pa zato prvoj kupovini cipela najozbiljnije pristupaju. Ali, tada nastaju dileme. Kako odrediti veličinu? Koje cipele su dobre - sa ulošcima ili ne? Od poznatog proizvođača, čije su cipele i roditelji nosili kada su bili mali? Da li su najskuplje i najbolje? Istina je, međutim, da nema “najboljih cipela”, niti “najboljih marki”, takve ne postoje.

Prvi i najvažniji savjet jeste: Ne kupujte cipele dok dijete ne počne samostalno da hoda. To se uglavnom dešava oko prvog rođendana, ali i u narednih šest mjeseci, u zavisnosti od toga kako dijete sazrijeva, što je individualan proces.

Prvih sedam koraka

Na trenutak kada će dijete da napravi sedam samostalnih koraka bez pridržavanja, ne možemo da utičemo. Ali, kako će kasnije da hoda, u velikoj mjeri zavisi, između ostalog, od obuće koju će da nosi. Prve cipele utiču na formiranje oblika stopala i njegovu funkciju u hodu. Dječje stopalo je izuzetno osjetljivo, kosti i zglobovi su još uvijek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težinom tijela.

Zato cipela mora da preuzme ulogu stabilizatora i spriječi deformaciju stopala, a u isto vrijeme da obezbijedi dovoljnu stabilnost da bi dijete hodalo.

Cipela ne smije da bude previše tvrda, kako ne bi ograničavala normalno savijanje stopala pri hodu, ali ni previše mekana, jer neće dati neophodnu stabilnost djetetu. Posebno treba obratiti pažnju na dio koji drži skočni zglob: on treba da bude čvrst, dok prednji dio - prema prstima, mora da bude mekan i dovoljno širok, da prsti ne bi bili zbijeni, što može da dovede do njihovog deformisanja.

dijete
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Kupovina po šablonu

U prevelikoj cipeli noga šeta i dijete se nepravilno oslanja, što može da dovede do lošeg hoda i deformiteta stopala, a to je kasnije mnogo teže ispraviti. Sa napravljenim šablonom možete da kupite cipele i bez djeteta, naročito ako morate da obiđete pola grada da biste našli ono što želite.

Obuća ne smije da bude mala, bez obzira što se roditeljima čini da dijete nije dovoljno dugo nosilo cipele da bi kupovali nove. Tijesna cipela može da napravi veću štetu od prevelike. Pored toga što djeca odbijaju da nose takve cipele, postoji rizik od pojave deformiteta, žuljeva, nokti se deformišu i urastaju u meko tkivo, cirkulacija je poremećena, pa mogu da se jave i otoci na stopalima.

Anatomski uložak

Cipele mogu da imaju i anatomski uložak, ali to nije neophodno. Jer, ne znači da dijete neće imati ravna stopala ako je nosilo ovakvu obuću, pošto na pojavu ravnih stopala i spuštenih svodova utiču i mnogi drugi faktori. Ali, iz prakse znamo da je pojava ovog i drugih deformiteta (X noge, deformiteti kičme) mnogo manja kod djece koja su do treće godine, a mnoga i do polaska u školu, nosila obuću sa anatomskim uloškom.

Važno je da su cipele nove

U prvim godinama života, djetetova stopala brzo rastu, vjerovatno će biti potrebno nekoliko pari cipela godišnje. Ali, ako se ima u vidu od kakvog je značaja pravilan rast i razvoj stopala - ne samo za dječji uzrast, već za čitav život, dobro isplaniran momenat za kupovinu i kvalitetna obuća mogu da ublaže finansijske izdatke.

Ako iz određenih razloga ne možete djetetu da obezbijedite dobru cipelu - jer je skupa, kupite onu koju možete da priuštite, samo nemojte da uzimate cipele koje je drugo dijete nosilo, bez obzira koliko su kvalitetne bile.

Samo prirodno

Obuća treba da bude od prirodnog materijala, spolja i unutra - da se stopalo ne bi pretjerano znojilo, šivena, a ne lijepljena (lijepak može da izazove alergiju, a i lakše se deformiše). Ako je đon od kože, preko njega na prednjem dijelu cipele, kao i na peti - treba da bude zalijepljena guma, da se dijete ne bi klizalo pri hodu po parketu.

Cipela mora da bude taman

Veličina cipele mora da odgovara veličini stopala, ne smije da bude prevelika (zabluda je da treba da se stavi prst pored djetetove noge pozadi). Ako u prodavnici nemaju mjerač kojim se određuje veličina, možete i sami da napravite šablon od kartona kod kuće i tako budete sigurni da ste uzeli pravi broj. Postavite stopala na karton i olovkom ocrtajte oblik, tako ćete pored dužine da imate i širinu stopala, što će vam olakšati kupovinu.

Pertlanje ili čičak?

Cipele na pertlanje ili sa čičak trakom? Ovo je još jedna dilema pri kupovini. Iako su one sa čičkom jednostavnije za obuvanje i izuvanje, cipele na pertlanje su mnogo bolje za dijete koje je tek prohodalo, jer stoje čvrsto na nogama. Ne mogu lako da se skinu, pa je manja mogućnost da ih dijete izgubi dok je u kolicima.

Bonus video: