ŠTA URADE HORMONI

Šta žene moraju da znaju prije menopauze

Perimenopauzi - fazi života koja započinje u vrijeme kada organizam žene počinje da pokazuje znake nadolazeće menopauze - sve do skoro se nije posvećivala posebna pažnja
5525 pregleda 0 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Shutterstock
Ilsutracija, Foto: Shutterstock

Eksperti kažu da perimenopauza može da započne čak tri do osam godina prije zadnje menstruacije (za ženu se može kazati da je u menopauzi kad je godinu dana bez menstruacije). Iako jedna studija citira da su prsoječne godine kad počinje perimenopauza 47, kod nekih se žena ona može pojaviti već i u njihovim kasnim 30-tim. Hormonalne promjene koje se javljaju mogu dovesti do neredovnih menstruacija, napada vrućine, osjetljivosti dojki, suvoće vagine, nesanice, promjena raspoloženja i razdražljivosti. Mnoge žene nisu ni svjesne da im je počela perimenopauza. Valja prizna­ti da je i medicinskim stručnjacima taj period života žene još uvijek dosta nepoznat.

Ipak, šta znamo?

Znamo da perimenopauza počinje kada jajnici prestaju sa svojom funkcijom - što je prirodan rezultat uznapredovalih godina. Jajašca i visok nivo hormona (estrogena i progesterona), koje ih prate, više se ne oslobađaju svaki mjesec. Jedna od posljedi­ca toga je neredovno krvarenje. Neke žene u perimenopauzi imaju duže i jače menstrualno krvarenje. Druge opažaju da su im ciklusi kraći i krvarenje oskudno. Mnoge žene će doživjeti kompletni izostanak jedne ili vise menstruacija.

Iako su promjene menstrualnog ciklusa normalni sastavni dio perimenopauze, one ipak, katkada, mogu da posješe ili da budu signal prisutnosti i nekog oboljenja (anemija, polip, fibroidni tumor, rak). Zbog toga je važno da se žena koja ima neredovne menstruacije ili bilo koje neobjašnjivo vaginalno krvarenje, posavjetuje sa svojim ginekologom. Mjerenje nivoa hormona može pomoći u prosuđivanju da li je kod žene zaista počela perimenopauza.

Hormonalne promjene ove faze često uzrokuju simptom koji se tradicionalno povezuje s menopauzom - navale vrućine. Kod nekih žena navale vrućine su udružene s tjeskobom, depresijom, zujanjem u ušima, lupanjem srca i vrtoglavicom.

Jedan od najboljih načina da se olakša prolaz kroz perimenopauzu je biti pripremljen za nju. Što žena više zna o tome što se može dogoditi, to manje strepi od toga.

Kod nekih žena, međutim, ti simptomi su vrlo ozbiljni i tada treba zatražiti liječničku intervenciju. Nisko dozirani oralni kontraceptivi mogu da pruže olakšanje. Ljekarće razmotriti i opciju hormonske terapije, ali samo kod žena kod kojih ne postoje kontraindikacije za takvu vrstu terapije.

Naučnici istražuju i druge, prirodne ljekove koji mogu olakšati ženine simptome u perimenopauzi. Neki liječnici kažu da vitamin E i proizvodi od soje mogu kod nekih žena da olakšaju navale vrućine.

Svakako, i vježba može u tome da odigra značajnu ulogu. Jedno je ispitivanje pokazalo da je učestalost navala vrućine bila upola manja kod fizički aktivnih žena, nego kod onih koje sjede većinu vremena. Žene koje puše bi trebalo da pokušaju da prestanu s cigaretama. Pušenje ubrzava početak menopauze za gotovo dvije godine.