Vitaminski preparati mogu biti opasni: Oprezno sa pilulicama

Iako se radi o supstancama koje se mogu naći prirodno u hrani, ne treba zaboraviti da se one u suplementima nalaze u prečišćenom i koncentrovanom obliku
3316 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne mali broj ljudi smatra da se različitim pilulama i tabletama sa vitaminima može zamijeniti raznovrsna i zadrava ishrana. Nijesu u pravu. Vitaminske preparate, odnosno suplemente, nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez konsultacija sa ljekarom, upozoravaju stručnjaci. U tom smislu, posebno je velika greška ako se preskaču obroci, konzumira "brza hrana", izbjegava voće i povrće, a onda sve to pokuša da se nadoknadi sa dvije do tri tablete i kapsule.

Posebno može biti opasno ako se prekorači preporučena količina preparata, pišu Novosti. Iako se radi o supstancama koje se mogu naći prirodno u hrani, ne treba zaboraviti da se one u suplementima nalaze u prečišćenom i koncentrovanom obliku, zbog čega pretjerivanje u njihovom konzumiranju može da ima neželjene posljedice. Suplementi imaju svoje mjesto u ishrani savremenog čoveka, ali samo ako se koriste na pravilan način i uz odgovarajuće savjete.

Bonus video: