Otkrijte da li čaj pijete na pogrešan način

Iako vam kada uđete u kafić konobari ponude nebrojeno mnogo verzija čajeva, svi oni potiču od iste biljke
6925 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čajevi se više ne piju samo tokom zime, ili kada smo prehlađeni. Oni su postali brend za sebe, stvoreni su mnogi novi različiti ukusi, i sve manje pristajemo da pijemo blage čajeve iz filter kesica. Ipak, moguće je da ne znate kako se čaj zapravo pije, a sada je vrijeme da to otkrijete.

Neki od trenutno najpopularnijih su ljekoviti čajevi, kao i detoks čaj, ali i čajevi bogati voćnim ukusima.

Postoji samo šest vrsta čajeva

Iako vam kada uđete u kafić konobari ponude nebrojano mnogo verzija čajeva, svi oni potiču od iste biljke.

To su listići Camellia sinensis biljke. Stručnjaci upozoravaju da nije čaj sve što nosi taj naziv i toplo je u vašoj šolji.

Sve ostalo što osjećate u svom čaju, kao mint ili voće su infuzija.

Postoje samo:

Bijeli čaj, Zeleni čaj Žuti čaj, Vulonog čaj - Oolong čaj Crni čaj, Pu-erh čaj

čaj
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Ne treba uvijek da koristite ključalu vodu

Kada prelivate čaj, ne treba da ga prelivate vrelom vodom, jer ćete tako sagorjeti listiće. Međutim, kada pravite infuziju sa dodacima, onda je potrebno da je prelijete vrelom vodom, kako biste izvukli maksimum ukusa.

Bijeli čaj prelivate vodom koja ima oko 65 stepeni, zeleni čaj vodom koja ima oko 80 stepeni, a crni vodom koja ima oko 90 stepeni.

Skinite poklopac sa čaja, kako bi čaj disao

Iako svaki čajnik ima poklopac, ne treba da ga držite kada tek skuvate čaj. Takođe, u kućama čaja ili kafićima, često dobijete šolju za čaj koja je poklopljena. Obavezno skinite poklopac, jer je vašem čaju potreban vazduh.

Prvo sipajte mlijeko, pa tek onda čaj

Ukoliko čaj pravite u čajniku, prvo sipajte mlijeko, pa tek onda dodajte čaj. Kada čaj sipate poslije, on zagrije mlijeko na istu temperaturu koju ima i čaj. Svi proteini iz mlijeka će se lijepo razbiti, a vi ćete dobiti fenomenalan ukus. Ukoliko mlijeko dodajete naknadno, vi time hladite čaj i gubite na ukusu.

Mlijeko nikada nemojte koristiti sa bijelim, zelenim, žutim i oolong čajem.

čaj
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Ne pritiskajte kesicu od čaja o šolju

Ukoliko budete pritiskali kesicu u nadi da ćete dobiti više čaja, sve što ćete dobiti je gorak ukus. Dovoljne je samo da je podignete i tako gorčina neće završiti u vašem čaju. Ukoliko kesicu ostavite predugo u šolji, uništićete sve prirodne sastojke i sve ljekovito što taj čaj ima.

Zeleni čaj nije bez kofeina

Grubo gledano svi čajevi imaju istu količinu kofeina, jer su nastali od iste biljke. Neki čajevi mogu imati više antioksidanata nego neki drugi, zavisi od vremena, kvaliteta čaja i sličnih odrednica.

Zeleni čaj ima kofein, a ukoliko želite da zaspite najbolje je da probate mješavinu vanile, kamilice i meda.

Bonus video: