Kako kuca biološki sat: Koje su godine prave za trudnoću?

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nije spremna za majčinstvo i brigu o djetetu
7944 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2019. 20:43h

Mogućnost stvaranja života nesumnjivo je jedan od najljepših poklona koji je darovan ženama, ali uz njega ide i otkucavanje biološkog sata. Malo koja žena nije svjesna svog biološkog sata i činjenice da su joj šanse da zatrudni manje s godinama.

Naravno, optimalno vrijeme da žena zatrudni je ono vrijeme kada je spremna, fizički, emocionalno, mentalno i finansijski i to vrijeme uveliko varira od žene do žene, prenosi b92.

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nije spremna za majčinstvo i brigu o djetetu. Potreban je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu, pojašnjavaju stručnjaci.

S druge strane, prema riječima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života, jer je idealno u medicinskom smislu. Tomas Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz Nju Džersija, kazao je da će majke koje se odluče da rode djecu između 20. i 35. godine života imatii zdravije i lakše trudnoće.

Nažalost, istina je da plodnost kod žene počinje znatno da opada sa 32 godine, a još brže sa 37 godina. No, čak i tada je moguće ostati u drugom stanju, naročito uz pomoć veštačke oplodnje, napominju ljekari. Za mnoge žene, idealne godine za vještačku oplodnju su između 35. i 42. godine.

Bonus video: