Ako vam se kosa brzo masti: Ne perite je vrućom vodom, ne dirajte...

Pranje kose svakog dana nije dobro rješenje jer tako isušujete tjeme pa će se kosa više mastiti
6528 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzrok masnog vlasišta je prekomjerno lučenje zaštitnog sloja koji se zove sebum. Nekome se kosa masti više, nekome manje, ali dio problema sa masnom kosom dolazi od nepravilnog održavanja, jednostavno, neke stvari radite pogrešno, piše ordinacija.hr. Pojedinim navikama nesvjesno mastite kosu, a vjerojatno ste za to okrivili prirodu, vrijeme ili loš šampon...

Kosu perete vrućom vodom

Teško bi bilo oprati kosu hladnom vodom, ali ako je često perete vrućom štetite tjemenu tako što ga isušujete pa žlijezdama "šaljete signal" da luče još masnoće. Tokom toplih dana možete izdržati mlaz hladne vode na tjemenu, ali tokom zime pokušajte da koristite mlaku vodu.

Kosu perete svakodnevno

Pohvalno je što pazite na higijenu, ali pranje kose svakog dana nije dobro rješenje jer tako isušujete tjeme pa će se kosa više mastiti.

Koristite puno regeneratora

Regenerator koristite pažljivo i zapamtite da ga nije potrebno nanostiti i na tjeme. Malu količinu umasirajte na vrhove, zatim dobro isperite mlakom vodom. Previše regeneratora kosu čini masnom.

Previše preparata za uljepšavanje kose

Ako želite postojanu frizuru, lak za kosu će u tome pomoći, baš kao i razni gelovi i pjene. Svi ti proizvodi sadrže razne hemikalije koje će, ako ih koristite prečesto, vašu kosu činiti masnom.

Nijeste dugo oprali četku

Tokom korištenja četka i češalj se prljaju. Ako dugo koristite isti češalj a da ga nijestee oprali, jasno je da će prljavština s njega preći na vašu kosu.

Stalno dirate kosu

Ovo prestanite da radite odmah. Ruke su prljave i često znojave pa sve što se nalazi na njima prenosite na vlas, što će u na kraju vašu kosu učiniti masnom.

Bonus video: