Šta je tableta za pobačaj: Nije isto što i pilula za "dan poslije"

Pobačaj uz pomoć medikamenata ili „pilulu za pobačaj“ sve više žena preferira više od hirurškog pobačaja iz različitih razloga, piše američko izdanje časopisa Elle
2598 pregleda 0 komentar(a)
"Abortus je ljudsko pravo", Foto: Shutterstock
"Abortus je ljudsko pravo", Foto: Shutterstock

Za Nikol, uzimanje tablete za pobačaj bilo je "izuzetno bolno", ali se, uprkos razmišljanjima o majčinstvu, odlučila na taj korak. Pilula košta 585 dolara, što je u Americi jeftinije od hirurškog pobačaja. Plus, Nikol je željela da to učini u privatnosti svog doma. Dvije tablete i četiri dana ("to je u osnovi bilo izuzetno teško razdoblje od jedne sedmice", kaže ona) i vratila se na posao.

Pobačaj uz pomoć medikamenata ili „pilula za pobačaj“ je legalan način prekida trudnoće - onaj koji sve više žena preferira više od hirurškog pobačaja iz različitih razloga, piše američko izdanje časopisa Elle. Prema podacima Guttmacher Instituta ova vrsta pobačaja sada čini više od jedne trećine svih pobačaja u Sjedinjenim Državama. Sa reproduktivnim pravima koja su napadnuta u ovoj zemlji, ideja tablete za abortus u bezbijednosti sopstvenog doma, sve je privlačnija. Od 2011. godine, pobačaj pomoću ljekova porastao je za gotovo 25 posto. Proces je, međutim, obavijen misterijom i dezinformacijama.

Šta je pilula za abortus?

Nazvana i „lijek za pobačaj“, ova pilula je način da se zaustavi napredak trudnoće i zatim pomogne tijelu da izbaci ovularno tkivo iz materice. Uključuje uzimanje dvije odvojene tablete u prvih 10 nedjelja trudnoće. Prvi je mifepriston, koji blokira progesteron i sprječava napredovanje trudnoće. Drugi je misoprostol, kojim se završava trudnoća. Udruženje Planirano roditeljstvo opisujeda je „proces vrlo sličan ranom pobačaju“. Druga tableta se uzima 24 do 48 sati nakon uzimanja prve, a Planirano roditeljstvo predlaže da pozovete medicinsku sestru ili ljekara ako ne dobijete krvarenje posle jednog dana.

To nije "pilula za jutro posle"

To su dvije veoma različite stvari. "Jutro posle pilula" pomaže u sprečavanju trudnoće, a pilula za pobačaj služi za prekid trudnoće. Kao i svaki medicinski postupak, abortus sa ljekovima ima određene rizike. Oni mogu da uključuju krvne ugruške, prekomjerno krvarenje i infekciju.

Koliko je efikasna pilula za pobačaj?

Vrlo, i Planirano roditeljstvo ima statistike koje to potkrepljuju: Za žene koje su trudne 8 nedelja ili manje, uspješna je u 94-98 od 100 slučajeva. Za žene trudne 8-9 nedelja, uspješna je u 94-96 od 100 slučajeva, a za one trudne 9-10 nedelja, deluje otprilike u 91-93 od 100 slučajeva.

Gdje se može nabaviti?

Ovo postaje komplikovano u zavisnosti od toga gdje živite. Najčešći način dobijanja tableta za abortus je u domu zdravlja ili preko ljekara koji ima određene kvalifikacije. Prema Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA): "Dostupan je samo u određenim zdravstvenim ustanovama, konkretno, u klinikama i bolnicama ili pod nadzorom sertifikovanog lekara. Nije dostupan u maloprodajnim apotekama i nije legalno dostupan putem Interneta. " Udruženje Planirano roditeljstvo nudi tabletu u mnogim domovima zdravlja, a Nacionalna federacija za abortus takođe ima spisak klinika gdje se mogu naći.

Pilule za rani prekid trudnoće u Srbiji se primjenjuju u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front". Ne mogu se naći u slobodnoj prodaji u apotekama, jer se koriste isključivo pod nadzorom ljekara. To ne spada u uslugu koja se dobija o trošku osiguranja, već je za nju potrebno izdvojiti 20.000 dinara.

Da li je sigurno kupiti tabletu za pobačaj iz internet apoteke?

Neki ljudi u SAD-u odlučuju da samostalno upravljaju pobačajima naručujući tabletu za abortus putem veb lokacija koje nije odobrila FDA. Plan C, organizacija osnovana da ženama pruži više informacija o pobačaju pomoću ljekova, razvila je vodič za „izvještaje“ koji pokazuje koliko su ove neregulisane lokacije vjerodostojne. To uključuje detaljne informacije o kvalitetu proizvoda, cijeni i vremenu isporuke.

Možete li imati problema zbog kupovine na internetu?

Ako vam je ljekar prepisao tabletu za pobačaj (lično ili putem telemedicine), svee je čisto. Međutim, prema planu C, ako pilulu kupujete sami (bez recepta ili bez nadzora zdravstvenog radnika) pravni rizik nije jasan.

Kako izgleda budućnost tablete za abortus?

Tableta za abortus trenutno podleže strategiji za procjenu i ublažavanje rizika (REMS) koju nameće FDA, a koja ograničava njegovu distribuciju registrovanim provajderima u klinikama, bolnicama i medicinskim ambulantama. Međutim, aktivisti za reproduktivna prava smatraju da bi pilula za pobačaj trebala da bude lako dostupna u SAD-u - neki tvrde da bitrebala da bude dostupna bez recepta. Nekoliko organizacija, uključujući plan C, rade na ukidanju REMS zahtjeva.

Bonus video: