Jedete li previše šećera: Ovo su znaci upozorenja

Pokušajte da što prije ograničite unos šećera kako biste poboljšali svoje zdravlje i izbjegli brojne zdravstvene probleme
9049 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gotovo svi volimo da jedemo šećer, iako znamo da može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, postoji dosta znakova koji mogu da upute na pretjerivanje sa šećerom. A kad jednom shvatite šta ste tijelu učinili zbog šećera, slatke poslastice biće puno manje privlačne. Ovo su, kao kiše indeks.hr neki od znakova upozorenja da unosite previše šećera:

Želja za šećerom i ugljenim hidratima

Kad stalno žudite za šećerom trebalo bi da znate da imate zavisnost o šećeru. U ovom slučaju morate slediti tretman detoksikacije kako biste se riješili viška šećera u svom tijelu.

Nedostatak energije i umor

Još jedan znak da ste zavisni o šećeru je stalan osjećaj umora bez određenog razloga. Iako vam šećer i ugljeni hidrati daju privremeni podsticaj, oni isisavaju energiju iz vašeg tijela. Ako ste uvijek umorni, čak i nakon što ste dobro spavali, možda unosite previše šećera.

Problemi sa stopalima i kožom

Prekomjerna konzumacija šećera može izazvati ekcem, akne i druge kožne probleme. To je zato što šećer može uzrokovati upalu u tijelu. Uklanjanje šećera iz ishrane može vam pomoći u rješavanju ovog problema. Prema S.S. Grinu, fizijatru iz Njujorka, glavni krivac za plantarni fasciitis je šećer. Plantarni fasciitis je stanje koje izaziva bol u petama i stopalima. Umor i tamni krugovi ispod očiju takođe mogu biti uzrokovani pretjeranom konzumacijom šećera.

Povećana tjelesna težina

Ono što je važno imati na umu je da je previše šećera previše kalorija. To je zato što šećer ne sadrži bjelančevine i vlakna. Insulinska rezistencija i debljanje mogu biti uzrokovani pretjeranom proizvodnjom insulina zbog prekomjernog unosa šećera.

Česte prehlade

Ako često patite od gripe i prehlade, možda jedete previše šećera. Konzumiranjem previše šećera vaše tijelo see može manje boriti protiv gripa i prehlade jer je vaš imunološki sistem oslabljen.

Ako osjetite bilo koji od pomenutih simptoma, pokušajte da što prije ograničite unos šećera kako biste poboljšali svoje zdravlje i izbjegli brojne zdravstvene probleme.

Bonus video: