Muškarci, nemojte nositi mobilni telefon u džepovima pantalona

Izlaganje radiofrekvencijskom elektromagnetnom zračenju zbog nošenja mobilnih telefona u džepu pantalona negativno utiče na kvalitet spermatozoida
6722 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muškarci koji svoje mobilne telefone nose u džepu pantalona mogu nehotice smanjiti svoje izglede za proširivanje porodice. Istraživanja sugerišu da da radiofrekventno elektromagnetno zračenje (RF-EMR) koje emituju uređaji može imati štetan uticaj na plodnost muškaraca. Većina svjetske odrasle populacije posjeduje mobilne telefone, a oko 14 odsto parova u zemljama sa visokim i srednjim primanjima imaju poteškoće sa začećem. Više od 50 studija ukazuje na korelaciju između korišćenja mobilnih telefona i oštećenja reproduktivnih organa, spermatozoida, smanjene plodnosti ili neplodnosti.

Naučnici širom svijeta koji već decenijama upozoravaju na opasnost od elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona smatraju da rizik od loših posljedica zračenja visoke frekvencije po zdravlje ne može da se isključi i traže da se precizno ispita kakav rizik po zdravlje donose nove tehnologije. Interesovanje za ovu temu ponovo je poraslo zbog najava uvođenja 5G mreža. Stručnjaci objašnjavaju da su tehnologije 2G, 3G i 4G u domenu radijus spektra, a da su 5G mreže u prvom sledećem domenu, to je mikrotalasni spektar, a sa tim spektrom već postoje negativna iskustva.

Stručnjaci Univerziteta Exeter ranije su ustanovili kako oni muškarci koji svoje telefone nose u džepovima pantalona imaju manje pokretljive spermatozoide. Analizirali su nalaze deset studija, uključujući 1.492 uzorka spermatozoida. Kvalitet je mjeren na tri različita načina: pokretljivost (sposobnost sperme da se pravilno kreće ka jajetu), održivost (udio živih spermatozoida) i koncentracija ( broj spermatozoida u sjemenoj tečnosti). U kontrolnim grupama 50-85% spermatozoida imalo je normalno kretanje. Istraživači su otkrili da je ovaj procenat opao u prosjeku za osam odsto kada je bilo zračenja mobilnih telefona. To bi moglo biti posebno važno za muškarce koji su već na granici neplodnosti.

Bonus video: