Koji je najbolji položaj za spavanje: Jedan može biti opasan

Ako se probudite ukočeni, bolnog vrata ili s oštrim bolom u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na stomaku mogući je krivac
6277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici se slažu da je spavanje na stomaku loše jer može izazvati bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje. Kada spavate na stomaku, morate da okrenete glavu na jednu stranu kako biste mogli da dišete, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može izazvati bolove, piše HINA.

Spavanje na stomaku proizodi pritisak na kičmu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istovremeno se stvara pritisak na grudi što takođe može izazvati nelagodu i bol. Ako se probudite ukočeni, bolnog vrata ili s oštrim bolom u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na stomaku mogući je krivac.

Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod stomak, ali u tom slučaju bi jastuk morao biti dovoljno 'debeo' da kičma ostane u neutralnom položaju, savjetuju njemački ljekari.

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati gastroezofagealni refluks (GERD) ili ga pogoršati. To se događa kada kisjelina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kisjeline iz područja želuca ne može da kontroliše refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kisjelkasti ukus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u grudima.

Najbolja pozicija za spavanje je na leđima, zaključuju njemački stručnjaci i dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.