Broj 1 laž o ishrani: Ogroman broj ljudi misli da je istina

Nema nikakve koristi od šest obroka tokom jednog dana
11196 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2020. 20:07h

Najveća zabluda o ishrani je ideja da pet, šest manjih obroka na dan ubrzava rad metabolizma. Zapravo, to možda i jeste istina, ali ovaj način ishrane definitivno ne utiče na topljenje masnih naslaga. Studija objavljena u „Britanskom dnevniku ishrane“ kaže da nema nikakve razlike između onih koji jedu češće i manje i onih koji imaju obilna tri obroka na dan.

Zašto?

Razlog tome je što su metabolički procesi i pored toga što se ubrzavaju, srazmjerni unosu kalorija, a na to nikakav uticaj nema koliko često jedete na dan.

Druga studija je čak pokazala da što češće unosite manje obroke to prije izaziva osećaj gladi. Uzrok tome je grelin, hormon koji izaziva glad. Što češće žvaćete nešto, toliko više povećavate nivo hormona i dovodite tijelo do povećanog broja kilograma. Paradoksalno, ali istinito, što ređe jedemo ređe smo i gladni.

Čak i ako ne želite da smanjite unos hrane, postoje još neke prednosti kontrole apetita. Povećanje vremena između dva obroka ima i hormonske prednosti koje dovode do poboljšanja fizičkog izgleda. Pauza između obroka u određenom intervalu, podiže nivo insulina i hormona za rast, koji podstiču transformaciju masti u mišićnu masu.

Zapamtite, nema nikakve koristi od šest malih obroka tokom jednog dana, kao što nema nikakvih negativnih posljedica od tri obilna obroka. U ovom slučaju manje znači više.

Bonus video: