Zašto su osvježivači vazduha štetni za zdravlje?

Proizvođači osvježivača vazduha najčešće nijesu dužni da deklarišu sve sastojke u proizvodu
3644 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osvježivači vazduha su proizvodi koji ispuštaju miris u prostor kako bi “osvježili vazduh”. Ipak, osvježivači mogu biti štetni za zdravlje i izazvati tegobe kao što su migrenske glavobolje i teškoće s disanjem.

Osvježivači vazduha mogu biti i te kako štetni za zdravlje. Članak objavljen 2017. godine u časopisu Building and Environment upozorava da i minimalno izlaganje osvježivačima zraka može izazvati:

  • migrenske glavobolje,
  • teškoće s disanjem,
  • napade astme,
  • dermatitis,
  • proliv kod male djece,
  • neurološke probleme.

Kontakt osvježivača zraka s kožom može izazvati svrbež i crvenilo. Naravno, ovi učinci zavise od vrste osvježivača vazduha, odnosno prisutnosti štetnih sastojaka u njima, prenosi vecernji.hr.

Na koje sastojke treba pripaziti?

Proizvođači osvježivača vazduha najčešće nijesu dužni da deklarišu sve sastojke u proizvodu. Ipak, obavezno pročitajte deklaraciju prije kupovine. Jedan od sastojaka koji se smatra najštetnijim je grupa jedinjena pod nazivom ftalati. Oni se nalaze u različitim proizvodima, kao što su parfemi i osvježivači vazduha. Smatra se da su neki povezani sa smanjenom proizvodnjom testosterona i reproduktivnim abnormalnostima.

Studija objavljena 2007. godine testirala je udio ftalata u osvježivačima . Rezultati su pokazali da je 86% (12 od 14) testiranih osvježivača sadržavlo male, umjerene ili velike količine ftalata.' Poison Control' prenosi da osvježivači zraka često sadrže lako ispariva organska jedinjenja koja se ispuštaju u vazduh, odnosno prelaze u paru na sobnoj temperaturi. Smatra se da stalno izlaganje ovim hemikalijama može izazvati zdravstvene probleme.

Ako želite da napravite svoj osvježivač zraka, nabavite bočicu s raspršivačem i u nju stavite smjesu koja se sastoji od:

  • ¾ šoljiice destilovane vode,
  • 2 supene kašike medicinskog alkohola,
  • oko 15 kapi esencijalnog ulja po želji.

Možete i kombinovati nekoliko različitih esencijalnih ulja u ovom receptu, ali u smjesu nemojte staviti više od 20 kapi esencijalnog ulja. Možete pomiješati esencijalno ulje lavande i kamilice ili esencijalno ulje divlje narandže i klinčića.

Bonus video: