Zaštitite sebe i porodicu: Odmah dezinfikujte ovih pet predmeta

Zbog zadržavanja virusa na površinama svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svjetlo, česme, daljinskog...
13168 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci već danima upozoravaju da se korona virus zadržava na određenim površinama pa je važno da određene stvari u kući redovno dezinfikujete.

1. Mobilni telefon

U prosjeku 96 puta u danu dotaknemo mobilni telefon, prema globalnom istraživanju kompanije Asurion. A ako je potvrđeno i da često sadrže više prljavštine od daske na WC šolji, onda je jasno da smo stalno izloženi potencijalnoj opasnosti. Iz kompanije Apple poručuju da korisnici mogu koristiti 70 postotni alkohol za čišćenje spoljašnjeg dijela telefona, uz izbjegavanje otvora. Generalno, savjetuje se da telefon tokom čišćenja bude isljučen. Za starije telefone koji su manje otporni preporučuje se čišćenje vlažnom krpom na koji je nanijet sapun. Nakon čišćenja telefon obavezno prebrisati suvom krpom.

2. Predmeti koje često dirate

Zbog zadržavanja virusa na površinama svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svjetlo, česme, daljinski upravljač. Možete koristiti sva dezinfekciona sredstva, a najbolje je ostaviti da prvo djeluju nekoliko minutapa ih onda isprati.

3. Radne površine u kuhinji

Često na ovakve površine odlažemo sve što nam je u ruci, od kesada sa namirnicama, torbe, ključeva i telefona. Kako se radi o mjestu gdje se priprema hrana, obavezno ih je redovno čistiti. Iz istog razloga dobro isperite površine da na njima ne bi ostale hemikalije.

4. Tastatura

Dovoljno je da je okrenete naopačke da biste vidjeli koliko se prljavštine na njoj nalazi... Nakon što se istresli svo smeće iz tastature, dobro je očistite dezinfekcionim sredstvom.

5. Igračke i ćebad

Ti mali predmeti često su dom raznih prljavština. Ćebad i plišanje igračke stavite u mašinu i operite praškom. Oni obavezno moraju biti potpuno suvi prije upotrebe.